Oamenii de ştiinţă avertizează că pământul este în pragul unei noi extincţii în masă
Oamenii de ştiinţă vin cu o nouă teorie tulburătoare desprev sfârşitul civilizaţiei.
Oamenii de ştiinţă vin cu o nouă teorie tulburătoare desprev sfârşitul civilizaţiei. Potrivit acestora dispariţia dinozaurilor şi a trei sferturi dintre plantelele de pe Terra a fost a cincea extincţie în masă şi ultima de o asemea anvergură. Totuşi, aceştia spun că umrează o a şeasea.
Catastrofa cu cel mai mare impact a avut loc la tranziţia dintre Permian şi Triasic, acum 251 de milioane de ani, marcând sfârşitul erei Paleozoice şi începutul Mezozoicului.
O serie de evenimente au dus la dispariţia a 96% dintre speciile de vieţuitoare marine şi 70% dintre vertebratele de pe uscat, fiind şi singura extincţie cunoscută a insectelor. Din cauza pierderilor de amploare, viaţa de pe Pământ a avut nevoie de mai mult de zece milioane de ani pentru a reveni la normal.
Cercetătorii spun că de această dată o posibilă extincţie ar survenii din cauza oamenilor. Conform unui studiu, în ultimii cinci sute de ani, peste trei sute de specii de vertebrate terestre au dispărut, iar restul prezintă o scădere medie a abundenţei cu 25 de procente. La fel, 67% dintre nevertebrate prezintă aceleaşi tendinţe de scădere a populaţiei şi, în timp, vor dispărea complet.
Totuşi, ar exista soluţii pentru a stopa acest fenomen. Mutarea speciilor în alte zone pentru a face faţă schimbărilor climatice, reintroducerea animalelor care făceau parte din anumite ecosisteme şi au dispărut şi chiar eliminarea speciilor nou-venite pentru a face loc florei şi faunei locale sutn câteva din măsurile salvatoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰