Galerie foto Oamenii de știință din Sicilia vor să dezvăluie misterul mumiilor copiilor din catacombele unei mănăstiri. Echipa folosește imagistica cu raze X
O echipă de oameni de știință încearcă să afle de ce zeci de copii au fost mumificați și îngropați în catacombele de la o mănăstire de pe insula italiană Sicilia.
Primul studiu cuprinzător al mumiilor copiilor va fi condus de Kirsty Squires, profesor asociat de bioarheologie la Universitatea Staffordshire din Marea Britanie, iar munca de teren urmează să înceapă săptămâna viitoare, potrivit BBC
La Catacombele Capucinilor, o atracție turistică macabră din Palermo, nordul Siciliei, cercetătorii vor analiza rămășițele a 41 de copii îngropați într-o cameră destinată copiilor -- deși există un total de 163 de copii îngropați în catacombe. „Vrem să încercăm să înțelegem viețile acestor indivizi, sănătatea, dezvoltarea lor și așa mai departe. Și din asta, vrem, de asemenea, să comparăm datele biologice cu partea mai culturală a lucrurilor”, a declarat Squires pentru presa străină.
Squires a adăugat că mumiile au fost complet îmbrăcate, unele fiind plasate în leagăne și scaune, în timp ce altele au fost aşezate în picioare cu bastoane folosite pentru a le ține în poziție -- iar cercetătorii vor examina semnificația de ce au fost folosite aceste artefacte.
Un mister pe care cercetătorii vor să îl descopere
- Arheologii spanioli au descoperit două mumii cu limbi de aur în morminte vechi de 2.500 de ani
- Mumia faraonului egiptean Amenhotep I, aflată în bandajele originale, a fost ”desfăcută” digital
- O mumie din epoca precolumbiană i-a luat prin surprindere pe arheologi. Trupul legat cu sfori, descoperit în Peru
Se știu puține despre acești copii, care au fost îngropați între anii 1787-1880 și fac parte din cea mai mare colecție de resturi mumificate din Europa, cuprinzând cel puțin 1.284 de cadavre.
„Știm că ar fi provenit din familii din clasa de mijloc – ritualul mumificării a fost rezervat persoanelor mai bogate, cum ar fi nobilimea, clasa de mijloc și clerul”, a spus Squires. Deci știm că ei nu erau cei mai săraci membri ai societății, dar asta este tot ce știm, cu adevărat.”
Echipa folosește imagistica cu raze X, deoarece este o metodă non-invazivă care nu ridică aceleași considerații etice ca și investigațiile invazive asupra rămășițelor umane, potrivit unui comunicat de presă al Universității Staffordshire.
„Folosim un aparat portabil cu raze X pentru a face radiografii, astfel încât să putem estima vârsta persoanelor pe baza erupției și dezvoltării lor dentare și a fuziunii oaselor”, a spus Squires.ă.
Cercetătorii vor folosi radiografiile, 574 în total, sau 14 per mumie, pentru a completa un profil biologic al copiilor și pentru a determina dacă mumificarea a fost efectuată numai la cei de o anumită vârstă sau sex.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰