Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Obama cere Beijingului să înceteze lucrările pe insulele disputate din Marea Chinei de Sud

Președintele american Barack Obama a cerut miercuri încetarea construcțiilor pe insulele disputate din Marea Chinei de Sud, intensificând presiunea asupra Beijingului înainte de deschiderea summitului țărilor din Asia-Pacific la un forum economic din Filipine.

de Redactia Observator

la 18.11.2015 , 10:27

 Președintele american Barack Obama a cerut miercuri încetarea construcțiilor pe insulele disputate din Marea Chinei de Sud, intensificând presiunea asupra Beijingului înainte de deschiderea summitului țărilor din Asia-Pacific la un forum economic din Filipine, relatează AFP.

Ignorând apelurile președintelui chinez Xi Jinping, care a solicitat celor 21 de națiuni participante la această întâlnire să se concentreze pe relațiile economice, Barack Obama a cerut 'demersuri curajoase pentru reducerea tensiunilor' între China și vecinii săi mai mici din Asia de Sud-Est.

Într-o serie de declarații care au vizat în mod clar Beijingul, președintele american a precizat că aceste demersuri ar trebui să includă 'promisiunea de a pune capăt altor revendicări (teritoriale), noilor construcții și militarizării'.

Articolul continuă după reclamă

China revendică suveranitatea asupra cvasi-totalității mării Chinei de Sud și desfășoară enorme operațiuni de amenajare a insulelor, transformând recifele în porturi, piste de aterizare și diverse infrastructuri.

Vietnamul, Filipinele, Malaezia și Taiwanul au și ele revendicări în această zonă și au construit și ele infrastructuri, mai modeste, pe insulele disputate.

Accelerarea operațiunilor de construcție ale Chinei a intensificat tensiunile cu țările vecine și cu SUA. China încearcă de mai mulți ani să descurajeze țările vecine să recurgă la arbitraje internaționale, despre care crede că ar putea aduce atingere pretențiilor sale, notează AFP.

Sursa: agerpres.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Luaţi vitamine doar după ce consultaţi un medic?
Observator » Ştiri externe » Obama cere Beijingului să înceteze lucrările pe insulele disputate din Marea Chinei de Sud