Antena Meniu Search
x

Occidentul a cerut Ucrainei să nu atace în Rusia în timpul rebeliunii Wagner, dezvăluie CNN

Rebeliune armată în Rusia. Oficialii serviciilor de informații americane au reușit să obţină detalii exacte cu privire la planul șefului grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, inclusiv unde și cum plănuia să avanseze în Rusia, relatează CNN citând surse anonime.

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 19:23

Occidentul a cerut Ucrainei să nu atace în Rusia în timpul rebeliunii Wagner, dezvăluie CNN
Rebeliunea Wagner în Rusia - Profimedia

Informațiile au fost atât de clasificate, încât au fost împărtășite doar cu anumiţi aliați, printre care înalți oficiali britanici, dar nu la nivel mai larg în NATO, potrivit surselor citate de CNN. 

Nu era clar când exactva acționa Prigojin, au spus sursele. Cel mai probabil a decis să-şi pună planul în aplicare în urma anunţului din 10 iunie al Ministerului rus al Apărării conform căreia toate companiile militare private, inclusiv Wagner, vor fi forțate să semneze contracte cu armata rusă începând cu luna iulie. Adică, în esență, vor fi absorbite de Ministerul Apărării de la Moscova. 

Informațiile au fost atât de secrete încât în ​​SUA, au fost informaţi doar cei mai înalți oficiali ai administrației, precum și 8 senatori americani care fac parte din aşa-numitul "Gang of Eight" din Congres, care au acces la cele mai sensibile date.

Acesta a fost şi motivul pentru care unii înalți oficiali europeni și chiar înalți oficiali din guvernul SUA au fost prinși cu garda jos de rebeliunea lui Prigojin și de viteza cu care forțele Wagner au mărșăluit spre Rostov-pe-Don și spre Moscova. Unii oficiali NATO s-au arătat frustraţi că nu au fost informaţi despre ce urma să se întâmple în Rusia.

Pe acelaşi subiect

Dar acest lucru ar fi riscat compromiterea surselor. Nici oficialilor ucraineni nu li s-a spus în avans despre planul lui Prigojin, în primul rând din cauza temerilor că discuţiile dintre oficialii americani și ucraineni ar putea fi interceptate de adversari. 

Ucrainenii au fost avertizaţi să nu profite de haos pentru a lovi în interiorul Rusiei

Sâmbătă, înainte ca Prigojin să se răzgândească şi să oprească rebeliunea, a existat un contact între oficialii ucraineni şi aliații occidentalu. Ucrainenii au fost avertizaţi să nu profite de haos pentru a lovi în interiorul Rusiei, potrivit unui oficial occidental.

Aliaţii occidentali erau îngrijoraţi că Ucraina și Occidentul vor lăsa impresia că-l ajută pe Prigojin și amenință suveranitatea Rusiei. "Mesajul a fost să nu cauzeze probleme", a devăluit oficialul, adăugând că informaţiile au fost transmise la nivel de ministru de externe, deputați și prin ambasadori. "Este o chestiune internă a Rusiei", li s-a spus ucrainenilor, repetând ceea ce au spus public şi alți oficiali americani și occidentali.

"Ucrainenii au fost avertizați de către aliați să nu escaladeze situația. Profitaţi de oportunitate pe teritoriul ucrainean, dar nu vă lăsați atrași de chestiuni interne și nu loviți centre militare din interiorul Rusiei". Ucraina este suspectată că a efectuat sub acoperire un număr tot mai mare de atacuri transfrontaliere în Rusia și a sabotat baze militare rusești. Ar fi orchestrat chiar un atac cu drone asupra Kremlinului.

Forțele ucrainene au bombardat regiunea rusă Belgorod, în apropierea graniței dintre țări. "Pur şi simplu, nu vrei să introduci naraţiunea că acesta a fost un plan al noastru. Este ceea ce rușii și-au dorit întotdeauna, să arate că există amenințări la adresa suveranității ruse", a spus oficialul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Stiri externe » Occidentul a cerut Ucrainei să nu atace în Rusia în timpul rebeliunii Wagner, dezvăluie CNN