Antena Meniu Search
x

Misterul s-a lămurit: Prigojin se află în Belarus. Lukaşenko a dezvăluit detaliile negocierilor. Şeful Wagner nu a mai cerut nici demisia lui Şoigu

Rebeliune armată în Rusia. Fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, se află acum în Belarus, a confirmat marţi după-amiază Aleksandr Lukaşenko. Preşedintele belarus a mai declarat că nu va construi baze pentru gruparea Wagner şi nici nu va deschide centre de recrutare pentru aceasta, dar i-ar putea oferi o bază dezafectată a armatei. Liderul de la Minsk a mai spus că, în cursul negocierilor cu Prigojin, acesta a abandonat din cererile sale, inclusiv demisia lui Şoigu, potrivit Ria Novosti. 

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 18:07

Vezi și

Şeful grupării paramilitare Wagner Evgheni Prigojin, se află în Belarus, potrivit preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. "Da, într-adevăr, a sosit astăzi în Belarus", a declarat preşedintele.  "Au fost oferite garanții de securitate, așa cum a promis ieri el (președintele Rusiei Vladimir Putin)... vă vom ajuta. Desigur, pe cheltuiala lor ( a grupării Wagner) a mai spus Lukaşenko. 

În cursul zilei, Kremlinul a transmis că nu ştie unde se află Prigojin.

Conform acordului mediat de Lukaşenko ce a pus capăt sâmbătă unui marş al luptătorilor Wagner către Moscova, Prigojin se va refugia în Belarus în schimbul renunţării de către Rusia la inculparea sa pentru rebeliunea declanşată, în timp ce combatanţii grupării pot alege pentru integrarea lor în armata rusă, iar cei care nu doresc au şi posibilitatea de a pleca în Belarus alături de Prigojin.

Lukaşenko susţine că nu va construi baze pentru gruparea Wagner

Pe acelaşi subiect

Lukaşenko a declarat că nu va construi baze pentru gruparea Wagner şi nici nu va deschide centre de recrutare pentru aceasta, dar i-ar putea oferi o bază dezafectată a armatei.

"Le-am oferit una dintre bazele noastre abandonate. Vă rugăm - avem un gard, avem totul - instalaţi-vă corturile", a spus preşedintele belarus.

Lukaşenko a discutat cu Prigojin formarea în Belarus a unei unităţi militare după modelul Wagner

De asemenea, el i-a dat ministrului său al apărării, Viktor Krenikov, sarcina de a discuta cu Prigojin posibilitatea de formare în Belarus a unei unităţi militare după modelul Wagner.

Un avion al lui Evgheni Prigojin a zburat azi spre Belarus

Un avion cu reacţie, având legătură cu şeful grupului paramilitar privat Wagner, Evgheni Prigojin, a zburat marţi din Rusia spre Belarus, presupunându-se că aeronava l-ar putea transporta pe omul de afaceri în exil, la trei zile după ce a condus o revoltă eşuată împotriva armatei ruse, potrivit Reuters.

Flightradar24 - un site care permite urmărirea în timp real a poziţiei avioanelor aflate în zbor - a arătat că o aeronavă Embraer Legacy 600, purtând coduri de identificare care se potrivesc cu un avion având legătură cu Prigojin în documentele de sancţiuni ale SUA, a coborât la altitudinea de aterizare în apropierea capitalei belaruse Minsk. Aparatul a părăsit regiunea Rostov la 02:32 GMT şi a început procedura de aterizare în jurul orei 04:20 GMT în apropiere de Minsk. Nu este clar dacă a şi a aterizat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în discursul său de luni seara că liderii rebeliunii şi-au trădat patria, deşi nu a menţionat numele lui Prigojin.

Putin a declarat că luptătorilor Wagner li se va permite să se stabilească în Belarus, iar Prigojin a declarat că preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a fost de acord să lase grupul să opereze pe teritoriul ţării sale.

Prigojin (62 de ani), un fost aliat al lui Putin şi fost deţinut ai cărui mercenari din grupul Wagner au dus cele mai sângeroase bătălii în războiul din Ucraina, a declarat că luptătorii săi şi-au oprit campania sâmbătă pentru a evita vărsarea de sânge după ce aproape că au ajuns la Moscova. "A fost ca o demonstraţie de protest, nu pentru a răsturna guvernul ţării", a declarat Prigojin într-un mesaj audio luni după-amiază.

În discursul său rostit târziu în noapte, în primele comentarii publice de după rebeliune, Putin a confirmat că mai mulţi piloţi ruşi au fost ucişi în luptele împotriva marşului mercenarilor din weekend spre Moscova. El le-a mulţumit ruşilor pentru că au dat dovadă de solidaritate patriotică în timpul acestor evenimente.

Duşmanii Rusiei au vrut să vadă ţara "sufocată în conflicte civile sângeroase", dar Rusia nu va ceda "niciunui şantaj, niciunei încercări de a provoca tulburări interne", a declarat Putin.

Lukaşenko susţine că Belarusul va avea de câştigat de pe urma ''experienţei'' combatanţilor Wagner

Aleksandr Lukaşenko a mai spus că ţara sa va beneficia de experienţa combatanţilor Wagner. ''În cazul în care comandanţii lor vin la noi şi ne ajută, ne spun ceea ce este important acum - acest lucru este inestimabil. Ei se află în prima linie, sunt unităţi de asalt. Ei ne vor explica ceea ce contează la ora actuală'' pe plan militar, a declarat Lukaşenko, citat într-un comunicat al preşedinţiei belaruse.

El a adăugat că nu trebuie ca Belarusul să se teamă de prezenţa mercenarilor Wagner pe teritoriul său. ''Îi vom urmări cu atenţie'', a precizat şeful statului belarus.

Potrivit acordului mediat de Aleksandr Lukaşenko după revolta combatanţilor Wagner împotriva Rusiei, mercenarii se vor putea alătura forţelor armate ruse sau se vor putea muta alături de liderul lor Evgheni Prigojin în Belarus.

Polonia consideră mutarea mercenarilor Wagner în Belarus periculoasă pentru ea

Mutarea în Belarus a mercenarilor ruşi din grupul Wagner, încurajată de Moscova după rebeliunea de sâmbăta trecută, este periculoasă pentru Polonia, a apreciat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda, citat de Reuters.

"Vedem ce se întâmplă, relocarea forţelor ruse, sub forma Grupului Wagner, în Belarus, şi şeful grupului Wagner care merge acolo, sunt semnale foarte negative pentru noi, pe care vrem să le aducem viguros în atenţia aliaţilor noştri", a declarat Duda presei la plecarea către Olanda, unde se va întâlni cu alţi lideri din NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Misterul s-a lămurit: Prigojin se află în Belarus. Lukaşenko a dezvăluit detaliile negocierilor. Şeful Wagner nu a mai cerut nici demisia lui Şoigu