Antena Meniu Search
x

"Putem să-l căsăpim pe Prigojin, dar nu o faceţi". Lukaşenko i-a cerut lui Putin să nu-l asasineze pe şeful Wagner

Rebeliune armată în Rusia. Aleksandr Lukaşenko a mărturisit că i-a cerut lui Vladimir Putin să nu-l asasineze pe şeful grupării paramilitare Wagner. Sâmbătă dimineaţa, Prigojin nu i-a răspuns la telefon lui Putin. Lukaşenko a organizat apoi trei canale de comunicare cu Rostovul până la prânz. Un Prigojin euforic i-a răspuns lui Lukaşenko în cele din urmă, potrivit liderului de la Minsk. Acesta a mai dezvăluit că l-a avertizat pe Prigojin că forţele Wagner aveau să fie "zdrobite ca un gândac" la Moscova. 

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 18:44

"Putem să-l căsăpim pe Prigojin, dar nu o faceţi". Lukaşenko i-a cerut lui Putin să nu-l asasineze pe şeful Wagner
Vladimir Putin - Profimedia

"I-am spus lui Putin: Putem să-l căsăpim, nu-i o problemă. Fie din prima încercare, fie la a doua. Dar i-am spus: nu o faceţi!", a afirmat Lukaşenko în faţa unor responsabili din ţara sa, potrivit unei înregistrări video publicate pe un canal de Telegram apropiat preşedinţiei belaruse, Pool Pervogo.

Conform acordului mediat de Lukaşenko ce a pus capăt sâmbătă unui marş al luptătorilor Wagner către Moscova, Prigojin se va refugia în Belarus în schimbul renunţării de către Rusia la inculparea sa pentru rebeliunea declanşată, în timp ce combatanţii grupării pot opta pentru integrarea lor în armata rusă, iar cei care nu doresc au şi posibilitatea de a pleca în Belarus alături de Prigojin.

Lukaşenko a confirmat marţi după-amiază că Progojin a sosit în Belarus şi s-a declarat dispus să ofere grupării Wagner o bază dezafectată a armatei belaruse, apreciind de asemenea că ţara sa ar putea beneficia de pe urma experienţei de luptă a combatanţilor Wagner şi nu are de ce să se teamă de aceştia.

Prigojin nu i-a răspuns la telefon lui Putin sâmbătă dimineaţa

Pe acelaşi subiect

Preşedintele belarus a dezvăluit noi informaţii despre discuţiile pe care le-a purtat cu Vladimir Putin şi cu şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin în weekend. 

Lukaşenko a spus că a discutat la telefon cu Putin sâmbătă, la ora locală 10.00, despre criza din sudul Rusiei, care lua amploare. "Cel mai periculos lucru, aşa cum îl înţelegeam eu, nu era situaţia aşa cum era ea, ci cum putea evolua şi consecinţele ei. Mi-am dat seama că era o decizie greu de luat, de a distruge. I-am sugerat lui Putin să nu se grăbească. Hai să vorbim cu Prigojin, cu comandanţii lui", a povestit Lukaşenko.

El a declarat că Putin i-a spus, atunci, că Prigojin nu răspundea la telefon. Aşa că a încercat să găsească numere de telefon prin care să-l contacteze pe Prigojin, iar "până la miezul zilei (de sâmbătă), am organizat trei canale prin care putea să vorbim cu Rostovul", povesteşte el.

La ora locală 11.00 Lukaşenko l-a sunat pe Prigojin, care "a răspuns imediat la telefon". Preşedinteşe Belarus susţine că şeful Wagner era "euforic".

”Am vorbit prima oară timp de 30 de minute, înjura constan. Erau de zece ori mai multe înjurături - le-am analizat mai târziu - decât în vocabularul normal.  Bineînţeles, el şi-a cerut scuze în avans, şi a început să-mi spună totul folosind aceste cuvinte obscene", a declarat Lukaşenko.

Lukaşenko dezvăluie că l-a avertizat pe Prigojin că forţele Wagner aveau să fie "zdrobite ca un gândac"

Lukaşenko a povestit că l-a avertizat pe Prigojin că forţele sale aveau să fie distruse dacă-şi continuau marşul către Moscova. "La jumătatea drumului vei fi zdrobit ca un gândac", i-a spus Lukaşenko lui Prigojin într-o convorbire la telefon, sâmbătă.

Prigojin i-a răspuns "noi vrem dreptate! Ei vor să ne sugrume! Ne vom duce la Moscova!", continuă el.

”Mult timp am încercat să-l conving. Iar în cele din urmă i-am spus ştii că poţi să faci ce vrei. Dar să nu te simţi ofensat de mine. Brigada noastră este gata de transfer la Moscova", a declarat el.

Lukaşenko i-a spus lui Prigojin că "această situaţie nu priveşte doar Rusia. Nu doar pentru că asta e patria noastră şi pentru că, Doamne fereşte, aceată agitaţie se va răspândi în toată Rusia, dar premisele pentru asta erau colosale şi noi eram următorii".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Putem să-l căsăpim pe Prigojin, dar nu o faceţi". Lukaşenko i-a cerut lui Putin să nu-l asasineze pe şeful Wagner