Ucraina a comis atacul cu drone de la Kremlin, cred spionii americani. Cine orchestrează loviturile din Rusia şi cât de mult ştie Zelenski - NYT
Război în Ucraina. Ucrainenii au comis cel mai probabil atacul cu drone de la Kremlin, dezvăluie publicaţia americană The New York Times (NYT), citând oficiali americani. Agențiile americane de spionaj nu știu exact cine a comis atacul de la începutul lunii mai, dar sugerează că a făcut parte dintr-o serie de operațiuni secrete derulate în Rusia şi orchestrate de serviciile de securitate ale Ucrainei.
Atacul cu drone asupra Kremlinului care nu a făcut pagube, nici victime, la începutul lunii mai a fost probabil orchestrat de una dintre unităţile speciale de informaţii militare ale Ucrainei, informează New York Times, citând evaluări ale agenţiilor de spionaj americane.
Ziarul american infirmă astfel ipoteza că atacul cu drone asupra Kremlinului a fost pus în scenă de ruşi pentru a speria populaţia rusă şi a o pregăti pentru o mobilizare mai largă, aşa cum au speculat experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW). Una dintre ipotezele luate în calcul inclusiv de analiştii şi experţii militari români era o operaţiune sub steag fals instrumentată de Moscova pentru a justifica viitoare atacuri asupra Ucrainei.
SUA: Ucrainenii, responsabili de asasinarea Dariei Dughina, a lui Vladlen Tatarski, de atacurile din Belgorod şi exploziile Nord Stream
Oficialii americani mai cred că ucrainenii sunt responsabili de asasinarea Dariei Dughina, fiica unui proeminent naționalist rus, şi de uciderea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski și de o serie de atacuri din regiunile rusești de lângă granița cu Ucraina, dintre care cea mai recentă a avut loc luni.
- Combatanţii anti-Putin spun că au pătruns 42km în interiorul Rusiei. Raidurile arată incapacitatea...
- Plouă cu bombe ruseşti în Herson. Armata Kremlinului a bombardat regiunea de 64 de ori într-o zi
- Sabotorii din Belgorod s-au întors în Ucraina. Cu câteva ore înainte, rușii au anunțat că i-au eliminat
Oficialii americani consideră, în mod similar, şi că atacul asupra conductelor Nord Stream - care transportau gaze naturale din Rusia în Europa - este opera unor agenţi pro-ucraineni ale căror legături cu guvernul ucrainean nu au fost încă stabilite.
The New York Times mai scrie că atacul cu drone de la Kremlin pare să fi făcut parte dintr-o serie de operaţiuni secrete, sub acoperire care i-au făcut pe oficialii din SUA, cel mai mare furnizor de echipament militar al Ucrainei, să se simtă inconfortabil. Casa Albă este îngrijorată de riscul ca Rusia să dea vina pe oficialii americani și să riposteze prin extinderea războiului dincolo de Ucraina.
E posibil ca Zelenski să nu fi ştiu de atacul cu drone de la Kremlin
Agențiile de informații americane nu știu ce unitate a efectuat atacul de la Kremlin. Nu le este clar nici dacă președintele Volodimir Zelenski şi conducerea de la vârful ţării au fost la curent cu operațiunea, deși unii oficiali cred că Zelenski nu a ştiut de acest plan.
Agențiile de spionaj americane consideră că se formează imaginea unei confederații de unități ucrainene, pe cont propriu, capabile să desfășoare operațiuni limitate în interiorul și în afara Rusiei, fie folosind personal propriu, fie folosind parteneri care lucrează sub ele. Iar unele dintre aceste misiuni pot fi efectuate cu Zelenski informat parţial sau deloc, au spus oficialii.
Spionii americani au interceptat comunicări ruse şi ucrainene
Evaluarea americană se bazează pe comunicaţii ruse şi ucrainene interceptate. SUA au interceptat conversaţii ucrainene în care oficiali afirmau că ei cred că ţara lor este responsabilă pentru atac, precum şi comunicaţii ruseşti care indicau că nu este genul de operaţiune sub steag fals orchestrată de Rusia, adaugă sursa citată.
Oficialii, care au vorbit cu NYT, sub protecţia anonimatului, din cauza informațiilor sensibile, nu au oferit detalii despre interceptări. Reprezentanții Casei Albe, ai CIA și DNI au refuzat să comenteze.
Oficiali americani au afirmat că ei nu cred că Volodimir Zelenski îşi dă acordul pentru toate operaţiunile sub acoperire, potrivit New York Times. Este neclar în ce măsură are cunoştinţă de astfel de operaţiuni în avans, au mai afirmat aceşti oficiali.
Rusia a acuzat Ucraina de tentativă de a-l ucide pe preşedintele rus Vladimir Putin în acest atac. Preşedintele Zelenski a negat cu promptitudine orice implicare ucraineană. Kremlinul a afirmat că SUA se află în spatele atacului cu drone, o acuzaţie despre care Washingtonul susţine că este ridicolă.
Capacitatea agențiilor de informații americane de a determina cine este responsabil de atacurile împotriva țintelor rusești este complicată şi de modul în care Ucraina și-a organizat serviciile de securitate, care au responsabilități secrete şi care de multe ori se suprapun iar uneori sunt chiar rivale.
De exemplu, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Direcția Principală de Informații și armata ucraineană își activează fiecare propriile unități de forțe speciale. Acestea operează pe diferite niveluri de profesionalism și supraveghere și, uneori, concurează pentru resurse și atenție în cadrul sistemului ucrainean.
Oficialii americani nu sunt siguri dacă sau cât de strâns își coordonează activitățile aceste unități. Fie pentru că nu au încredere între ele, fie este un act intenţionat pentru a împiedica cârtiţele rusești să afle despre operațiunile lor.
Unii oficiali americani au considerat inițial posibilitatea ca atacul cu drone de la Kremlin să fi fost efectuat chiar de guvernul rus, o operațiune sub steag fals menită să ofere Moscovei un pretext pentru escaladarea conflictului.
Dar după atac, Statele Unite au interceptat comunicații în care oficiali ruși au discutat incidentul și concluziile anchetei preliminare făcute de Moscova cu privire la atac. În acele discuții interne, oficialii ruși au părut surprinși de intruziunea dronei și au dat vina pe Ucraina. Oficialii americani au spus că aceste informații i-au ajutat să-i convingă că atacul nu a fost efectuat de ruși.
"Modul în care Kremlinul a răspuns îmi sugerează că a fost ruşinos și surprizător pentru ei, și nu o operaţiune de steag fals deliberată", a spus Dara Massicot, analist militar la RAND. Statele Unite au interceptat și conversații ucrainene în care oficialii au spus că ei cred că țara lor este responsabilă pentru atac. Dar acești oficiali nu păreau să știe cine din sistem ar fi putut planifica sau executa acest lucru.
Zelenski și consilierii săi pot nega plauzibil că au știut de atacuri
Oficialii americani spun că unii agenți secreţi ucraineni lucrează în mare măsură independent și fără supravegherea directă a lui Zelenski sau a adjuncților săi. Oficialii spun că ei nu cred că Zelenski semnează toate operațiunile secrete, iar măsura în care este conștient de dinainte de ele nu este clară.
În schimb, oficialii americani au mai spus că ei bănuiesc că Zelenski și consilierii săi de top au stabilit parametrii largi pentru această campanie secretă, lăsând serviciilor de securitate și agenților deciziile cu privire la cine și ce să vizeze în Rusia. Prin acest plan, Zelenski și consilierii săi de top pot nega plauzibil că au știut de atacuri.
Americanii nu vor ca Rusia să creadă că ei sunt complice la atacuri
Oficialii americani au avertizat în mod repetat Ucraina să nu efectueze atacuri importante în interiorul Rusiei, invocând riscul escaladării. De asemenea, ei resping în general eficacitatea acestor atacuri, pe care ei le consideră mai mult acte de distragere a atenției de la cea mai importantă luptă: campania militară împotriva forțelor ruse din sudul și estul Ucrainei.
Oficialii americani au negat public că au permis sau încurajat atacurile transfrontaliere și spun că nu sprijină utilizarea echipamentelor americane în astfel de operațiuni. Administrația Biden nu vrea ca Moscova să creadă că Statele Unite sunt complice la atacuri.
Temerile Casei Albe că Rusia va folosi arme nucleare sau că va extinde conflictul în afara Ucrainei s-au atenuat, cel puțin deocamdată, iar ucrainenii au continuat să desfășoare operațiuni secrete pe teritoriul Rusiei, în ciuda rezervelor SUA.
Deși atacurile sub acoperire par să fi avut un efect mic până acum asupra cursului conflictului din Ucraina, ele au demonstrat capacitatea Kievului de a pătrunde adânc în interiorul Rusiei.
Oficialii americani spun că scopul operațiunilor ar putea fi acela de a întări moralul Ucrainei și de a străpunge aura de invulnerabilitate care îl înconjoară pe președintele Vladimir Putin. Liderii militari ucraineni au fost adesea reticenți în a împărtăși informații cu Statele Unite cu privire la planurile lor de război, îngrijorați că spionii ruși vor afla despre ele, iar Ucrainei i-ar fi greu să-şi surprindă inamicul.
Americanii sunt sceptici că există forțe de rezistență semnificative anti-Putin în Rusia
În ziua atacului cu drone, Zelenski a negat public responsabilitatea, afirmând că Ucraina luptă pe propriul teritoriu și își păstrează armele pentru apărarea Ucrainei, nu pentru atacuri la Moscova. "Nu l-am atacat pe Putin", a spus el.
O rețea obscură de grupuri partizane ruse și-a revendicat responsabilitatea pentru seria de atacuri, inclusiv pentru cel de la Kremlin. Dar agențiile de informații americane nu au găsit dovezi că astfel de grupuri sunt responsabile pentru operațiuni, iar unii oficiali americani sunt sceptici că există forțe de rezistență semnificative anti-Putin care operează în interiorul Rusiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰