Antena Meniu Search
x

Video Occidentul îi dă replica Rusiei, care ameninţă tot mai multe ţări, printre care şi România. "Îşi consolidează statutul de paria"

România va fi prima ţintă a Rusiei dacă Vladimir Putin se va hotărî să atace un stat membru NATO. Este avertismentul pe care Kremlinul ni-l transmite prin intermediul organelor sale de propagandă, care de altfel ne acuză că urmărim unirea cu Moldova. Atacurile vin la doar câteva ore după ce Vladimir Putin a ameninţat, indirect, lumea cu bombele nucleare. Oficialii de la noi spun că NU avem, pentru moment, de ce să ne temem. În schimb, oficialii bulgari îşi îndeamnă cetăţenii să NU călătorească în Republica Moldova sau, dacă sunt deja acolo, să părăsească de urgenţă ţara. 

de Redactia Observator

la 28.04.2022, 19:14

Vezi și

Ameninţările Kremlinului au venit iniţial pe unul dintre canalele favorite ale propagandei ruse, publicaţia Pravda. Jurnaliştii de acolo identifică ţara noastră, alături de Polonia, ca fiind printre primele ţinte pentru temutele rachete de croazieră Kalibr. 

Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea. Ar putea fi în primul rând România. România ar putea invada acum Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni de acolo, susţine publicaţia Pravda. 

Câteva ore mai târziu, ameninţările au devenit oficiale. Nu suntem singurii luaţi la ţintă, ci toate statele care dau arme letale ucrainenilor. Printre cele vizate, Statele Unite, Turcia sau Germania. 

Maria Zaharova, purtător de cuvânt MAE Rusia: Occidentul cere în mod deschis Kievului să atace Rusia, inclusiv cu armele primite din țările NATO, iar Kievul urmează acest îndemn. Am dori ca Occidentul şi Kievul să ia în serios declaraţiile ministerului rus al Apărării şi să nu ne mai pună răbdarea la încercare. 

Pe acelaşi subiect

Dacă ne uităm la strategia folosită în Ucraina, practic, orice obiectiv militar de la noi, poate deveni o ţintă pentru ruşi, fie că e al NATO sau al armatei române. De altfel, încă dinainte de a invada Ucraina, Vladimir Putin luase în vizor scutul de la Deveselu, sub pretextul că aici sunt găzduite rachete şi alte arme de atac care ameninţă securitatea Rusiei.   

Dominic Raab, deputat britanic: Dacă Rusia începe să ameninţe alte ţări, nu face altceva decât să îşi consolideze statutul de paria şi va întări, dacă doriţi, convingerea şi solidaritatea comunităţii internaţionale că trebuie oprită. 

Noul val de furie al Rusiei vine după exploziile suspecte care au avut loc la începutul săptămânii în regiunea separatistă Transnistria şi care au vizat obiective proruse. A fost pretext pentru propaganda rusă să acuze România că urmăreşte să atace Transnistria. 

România, cu sprijinul NATO și cu participarea armatei ucrainene, intenționează să pună mâna pe Transnistria și să treacă la represalii politice masive împotriva tuturor susținătorilor Rusiei. Acest lucru va pune Rusia într-o poziție foarte dificilă. După operațiunea militară, România plănuiește anexarea Moldovei.  

De la Chişinău, Maia Sandu le răspunde ruşilor. 

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova: Unirea este un lucru pe care îl pot decide cetăţenii. Noi suntem o ţară democratică şi asemenea decizii pot fi luate doar de cetăţeni, într-un mod democratic. 

În schimb, Iurie Leancă, fost premier, insistă pentru unirea cu României. 

Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova: Rusia spune că ar trebui să elibereze şi Transnistria, că în Transnistria ar fi cetăţeni ruşi. Republica Moldova e pământ românesc, sunt peste 1 milion de cetăţeni români. România nu are doar dreptul, dar şi obligaţia legală, morală şi politică de a se preocupa de soarta acestor cetăţeni.

Ruşii ne mai acuză şi că am avea în Ucraina mercenari care luptă alături de armata Kievului împotriva Rusiei. Mai mult decât atât, tot publicaţia Pravda a mers până acolo încât a scris că un convoi militar al României se îndreaptă spre Ucraina şi Moldova. Replica ministerului român al Apărării a fost imediată - nimic altceva decât o nouă ştire falsă. 

În filmarea pe care se bazează această dezinformare apar, într-adevăr, vehicule militare ale Armatei SUA. S-au deplasat către Poligonul Babadag în vederea executării unor ședințe de tragere planificate anterior cu militari români și aliați. Sursa: Ministerul român al Apărării

Guvernul României dă asigurări că armata română nu are militari în Republica Moldova nici măcar pentru a participa la exerciții militare. 

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: Ei în fiecare zi caută în războiul acesta complex, hibrid, să afecteze, să atingă opinia publică din zonă care sprijină Ucraina. Nu ne afectează şi nu cred că există niciun fel de posibilitate de război în Republica Moldova. Vă amintesc că Republica Moldova este neutră din punct de vedere militar, politic.  

Aşa cum ne-a obişnuit, astfel de declaraţii sunt parte a strategiei de război a Rusiei, care încearcă să fabrice pretexte şi ştiri false prin care să justifice ulterior un atac militar. Ieri, Vladimir Putin a ameninţat lumea cu armele nucleare pe care Rusia le are şi pe care le laudă ca fiind cele mai puternice din lume.  

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Rusia va răspunde onorabil celor mai dificile provocări şi ameninţări, vom trece peste toate greutăţile. Aşa a fost până acum, aşa va fi şi de acum încolo.  

La televiziunile din Rusia, mesajul lui Putin a fost primit ca o adevărată binecuvântare, jurnaliştii ruşi  sugerând chiar că sunt bucuroşi să moară pentru idealurile liderului lor.  

Racheta cu care ne ameninţă ruşii este  considerată vedeta Marinei Militare, un proiectil mare sol. Poate fi lansată de pe o navă de război sau un submarin şi are o rază de acţiune de 2.500 de kilometri. Ruşii le-au testat din nou chiar astăzi, iar luna trecută le-au folosit pentru a ataca Kievul din Marea Neagră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Occidentul îi dă replica Rusiei, care ameninţă tot mai multe ţări, printre care şi România. "Îşi consolidează statutul de paria"