Antena Meniu Search
x

Video "Omerta" în Dobroești, după scandalul secției de poliție chinezești. Fostul primar spune că Beijingul promisese "mașini de poliție"

Scandalul secţiilor de poliţie chinezeşti din România continuă! Poliţia dintr-un oraş din China ar fi urmat să furnizeze echipamente poliţiei locale din Dobroeşti, oficial, ca să îi protejeze pe cetăţenii chinezi. Fostul primar spune că în comună veneau des oficiali chinezi pentru a discuta despre infrastructura localităţii. Totul după ce ţara noastră a fost menţionată într-un raport privind secţiile de poliţie clandestine operate de la Beijing în peste 50 de ţări. Raportul va fi prezentat joi la Bruxelles, chiar în ziua în care se va vota aderarea ţării noastre la Schengen.

de Redactia Observator

la 06.12.2022, 20:14

Vezi și

Menţionarea României într-un raport privind spionarea și hărțuirea cetățenilor chinezi a adus tăcerea în Dobroieşti, localitate care găzduieşte cea mai mare comunitate de chinezi din ţară. Primarul nici nu vrea să audă de subiect.

Primarul din Dobroeşti: Nu mai vorbesc cu televiziunile, decât corespondenţă scrisă.

Dacă nu sunt camere, limbile se mai dezleagă. Un oficial din primărie ştie de un acord cu chinezii de acum şase ani.

"Documentul acesta, de ce ar fi trebuit să fie făcut public, ca idee? Că nu-i nimic de ascuns în el. Trebuiau să ne ajute să doteze poliţia locală cu nişte ATV-uri, pentru a se mişca mai repede prin localitate. Lucru care nu s-a făcut. Şi nişte camere, ceva de genul acesta, camere corporale", spune un oficial din primărie, sub protecţia anonimatului.

Pe acelaşi subiect

Fostul primar chiar recunoaşt că a colaborat cu autorităţile chineze. S-ar fi discutat despre sosirea unor oficiali chinezi aici dar, spune el, nicidecum ca să-i hărţuiască pe cetăţeni, ci ca să-i protejeze.

Fostul primar din Dobroeşti:  Erau doar discuţii diplomatice, doar la stadiul de vorbe. Cam care urma să fie colaborarea? Pe poliţie, la modul, vă daţi seama, dacă ei au acolo cetăţeni chinezi voiau cumva să le asigure protecţia. Gen, sistem de supraveghere, să ne trimită maşini de poliţie, dar totul a rămas la stadiul de vorbe. Ei se invitau, să spun o dată pe an ne vizitau şi pe noi, ca autoritate locală. Despre ce aţi discutat? Exact despre administraţie. Şcoli, dispensar.

Scandalul a pornit după ce un reputat ONG internaţional,dedicat protecţiei drepturilor omului, a publicat un raport conform căruia guvernul de la Beijing ar fi înfiinţat nu mai puţin de 102 secţii de poliţie în 53 de ţări. România este menţionată de patru ori în raport. Scopul secţiilor ar fi fost, conform jurnaliştilor străini, să supravegheze, hărţuiască şi chiar să repatrieze forţat cetățeni chinezi care trăiesc în exil.

Laura Harth, reprezentant Safeguard Defend: Atât Wenzhou cât şi Nantong au început să înfiinţeze aceste secţii în 2016. Pentru aceste două jurisdicţii, am găsit probe suplimentare care arată că erau implicate în operaţiuni de repatriere forţată, care sunt complet ilegale. 

Comuna Dobroeşti este înfrăţită din 2014 cu oraşul chinezesc Nantong. La baza acestei decizii ar fi stat numărul mare de cetăţeni chinezi stabiliţi în comună, veniţi în România pentru a comercializa marfă în două mari parcuri comerciale, construite special pentru asta. Raportul organizaţiei Safeguard Defenders va fi prezentat joi, la Bruxelles, în ziua votul decisiv pentru intrarea României în spaţiul Schengen Ministerul Afacerilor Interne şi SRI neagă existenţa unor astfel de secţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » "Omerta" în Dobroești, după scandalul secției de poliție chinezești. Fostul primar spune că Beijingul promisese "mașini de poliție"