Antena Meniu Search
x

Video Un nou obstacol în calea aderării României la Schengen vine din Dobroeşti. Descoperirea, prezentată înaintea votului decisiv de joi

O piedică neaşteptată pentru România cu două zile înainte de reuniunea decisivă pentru intrarea în Spaţiul Schengen. O organizaţie neguvernamentală agreată de Uniunea Europeană susţine că în ţara noastră ar exista secţii de poliţie chinezeşti. Informaţia este negată oficial de Bucureşti, dar va fi prezentată în cadrul reuniunii ministeriale de la Bruxelles, unde va fi dat votul decisiv privind aderarea României la Schengen.

de Redactia Observator

la 06.12.2022, 13:11

Vezi și

Dobroeşti. O localitate din apropierea Bucureştiului, cu puţin peste nouă mii de locuitori. Printre ei, şi câteva zeci de comercianţi chinezi. În localitate, susţin reprezentanţii unui ONG agreat de Uniunea Europeană, ar exista şi o secţie de poliţie controlată direct din oraşul chinez, Nantong.

"La 13 iunie 2017, poliția din Nantong a declarat că "a emis carduri de legătură" pentru sub-centre din Sudan, Namibia, Canada, Japonia, Panama, Australia și Noua Zeelandă, citând subcentre înființate în 20 de state, inclusiv în Angola, Zambia, Ecuador, România şi alte ţări", potrivit Safeguard Defenders.

În total, susţine acest raport, China ar fi înfiinţat 102 secţii de poliţie în 53 de ţări. Cele mai multe, ar fi existat cu acordul statelor gazdă. Unde chinezii s-ar fi lovit de un refuz oficial, ar apărea un acord bilateral de cooperare poliţienească. Asta s-ar fi întâmplat şi în România, la Dobroeşti.

"A fost semnat un memorandum bilateral de cooperare polițienească cu secţia de poliţie Dobroeşti în România și a ajuns la un consens în privința cooperării cu poliția din Johannesburg și Lusaka", potrivit Safeguard Defenders.

Pe acelaşi subiect

Scopul acestor structuri, susţine presa străină, era de a monitoriza, hărțui și, în unele cazuri, de a repatria forțat cetățeni chinezi care trăiesc în exil. Nu întâmplător, postul de poliţie din ţara noastră ar fi fost înfiinţat la Dobroeşti. Acolo este polul comercianţilor chinezi, cel mai mare complex comercial en-gros cu marfă adusă din China.

Autorităţile locale neagă existenţa acestei structuri

Primar Dobroeşti: Este o mare eroare, greşeală, nu ştiu cine ar fi putut să scoată aşa ceva.

Reprezentanţii Ministerului de Interne din România susţin acelaşi lucru: "La nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități."

Primarul din Dobroeşti recunoaşte, însă, că în 2018 au fost discuţii pe tema unui protocol de colaborare cu China.

Primar Dobroieşti: La momentul respectiv s-a inserat, undeva, în acest protocol că ar colabora Poliţia Locală Dobroeşti cu Poliţia Oraşului Nantong. Fuseseră nişte evenimente, la nivel local, în care cetăţenii chinezi erau, să spunem. au fost victime. Dar nu s-a concretizat absolut nimic.

Cu toate astea, diverse colaborări între Poliţia Română şi autorităţile chineze, au existat. Şi sunt oficiale. În 2015, Poliţia Capitalei, Ministerul Educaţiei și Casa Româno-Chineză au lansat împreună o broşură bilingvă de educație legislativă "Unde-i lege nu-i tocmeală".

Raportul organizaţiei Safeguard Defenders, privind secţiile de poliţie chineze de pe teritoriile altor state, va fi prezentat joi, la Bruxelles, acolo unde va fi dat votul decisiv pentru intrarea României în spaţiul Schengen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Un nou obstacol în calea aderării României la Schengen vine din Dobroeşti. Descoperirea, prezentată înaintea votului decisiv de joi