Antena Meniu Search
x

OMS renunță la publicarea concluziilor preliminare despre originea Covid-19. Anunțul echipei trimise la Wuhan

Echipa OMS care investighează originea Covid-19 a renunţat la publicarea raportului preliminar privind misiunea recentă în China.

de Georgiana Dulgheru

la 05.03.2021, 17:38

OMS renunță la publicarea concluziilor preliminare despre originea Covid
OMS renunță la publicarea concluziilor preliminare despre originea Covid - Getty Images

Echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care investighează originea Covid-19 a renunţat la un raport preliminar referitor la misiunea sa recentă în China. Decizia vine pe fondul tensiunilor în creştere dintre Beijing şi Washington legate de anchetă şi a unui apel făcut de un grup internaţional de oameni de ştiinţă pentru efectuarea unei noi investigaţii, scrie Wall Street Journal.

Mai mulți oameni de știință au cerut o anchetă nouă privind originea coronavirusului

Un grup de peste 20 de oameni de știintă cer într-o scrisoare deschisă publicată joi o nouă anchetă internațională. Ei spun că echipa OMS care a încheiat o misiune în Wuhan, China pentru a cerceta originea Covid-19 nu a avut acces suficient pentru o anchetă corectă, inclusiv să afle dacă a virusul a scăpat sau nu dintr-un laborator, relatează Wall Street Journal.

Apelul lor vine într-un context în care SUA face lobby pentru o transparență mai mare a investigației, solicitând acces la raportul misiunii din Wuhan și presând China să facă publice toate informațiile relevante, inclusiv primele infecții confirmate în decembrie 2019 și alte infecții dacă s-au produs mai devreme. 

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat pe 12 februarie că echipa din Wuhan va face public un raport preliminar la mijlocul lunii februarie și că raportul final urmează să fie dat publicității în următoarea săptămână. Dar acel raport nu a fost făcut public niciodată iar liderul echipei, Peter Ben Embarek, a spus că acest plan a fost abandonat. Potrivit lui, un raport preliminar prin definiție nu cuprinde toate detaliile, acesta fiind unul care a generat un interes major, motiv pentru care informațiile incomplete nu ar satisface publicul. Echipa OMS ar intenționa să publice un sumar împreună cu raportul complet în următoarele săptămâni, a spus un purtător de cuvânt de la OMS.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » OMS renunță la publicarea concluziilor preliminare despre originea Covid-19. Anunțul echipei trimise la Wuhan