Antena Meniu Search
x

OMS sfătuiește Ucraina "să distrugă orice agenți patogeni periculoşi din laboratoarele de cercetare"

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit Ucraina să distrugă orice agenți patogeni periculoși păstrați în laboratoarele de cercetare pentru a preveni "potențiale scurgeri", a declarat un oficial al OMS agenției de presă Reuters.

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 10:25

OMS sfătuiește Ucraina "să distrugă orice agenți patogeni periculoşi din laboratoarele de cercetare"
- Profimedia

Ca și alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care studiază bolile periculoase la oameni și animale, inclusiv Covid-19. Unele dintre aceste laboratoare au primit sprijin din partea SUA, UE și OMS în trecut.

Experții în biosecuritate spun că invadarea Ucrainei de către Rusia și bombardarea orașelor sale au crescut riscul de evadare a agenților patogeni care cauzează boli, în cazul în care oricare dintre aceste facilități ar fi deteriorate.

Ca răspuns la întrebările Reuters cu privire la activitatea sa cu Ucraina înainte și în timpul invaziei Rusiei, OMS a declarat într-un e-mail că a colaborat cu laboratoarele de sănătate publică din Ucraina de câțiva ani pentru a promova practici de securitate care ajută la prevenirea "eliberării accidentale sau deliberate de agenți patogeni".

"Ca parte a acestei activități, OMS a recomandat cu tărie Ministerului Sănătății din Ucraina și altor organisme responsabile să distrugă agenții patogeni cu amenințare ridicată pentru a preveni eventualele scurgeri", a spus OMS.

Pe acelaşi subiect

Organizaţia nu a precizat când a făcut recomandarea și nici nu a oferit detalii despre tipurile de agenți patogeni sau toxine găzduite în laboratoarele Ucrainei. De asemenea, agenția nu a răspuns la întrebările dacă recomandările sale au fost respectate.

Rusia a acuzat Ucraina că găzduieşte laboratoare de cercetare pentru arme biologice gestionate de SUA

Laboratoarele sunt acum în centrul unui război de propagandă între Rusia și Occident, Rusia acuzând Ucraina că găzduiește instalații de arme biologice și chimice gestionate de SUA.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a repetat o afirmație a autorităţilor ruse conform căreia Statele Unite operează laboratoare pentru dezvoltarea de arme biologice în Ucraina, acuzație care a fost respinsă în mod repetat de Washington și Kiev.

Zaharova a spus că documentele descoperite de forțele ruse în Ucraina au arătat "o încercare de urgență de a șterge dovezile programelor biologice militare" prin distrugerea probelor de laborator, însă nu a oferit nicio dovadă care să susţină aceste afirmaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » OMS sfătuiește Ucraina "să distrugă orice agenți patogeni periculoşi din laboratoarele de cercetare"