Antena Meniu Search
x

ÎNGROZITOR! Cinci dintre morţii în atacul terorist de la New York veniseră din Argentina ca să aniverseze 30 de ani de la terminarea liceului

Un om. Un camion. Şi oraşul New York îşi plânge din nou morţii. La doi paşi de memorialul World Trade Center, a avut loc cel mai sângeros atac terorist.

Vezi și

Un om. Un camion. Şi oraşul New York îşi plânge din nou morţii. La doi paşi de memorialul World Trade Center, a avut loc cel mai sângeros atac terorist din metropolă, de la prăbuşirea turnurilor gemene. Un tânăr uzbek, de 29 de ani, s-a urcat la volanul unui mastodont şi a secerat trecători şi biciclişti. Cu o ţintă clară - să ajungă cât mai aproape de simbolul luptei întregii lumi cu teroriştii. Opt oameni au murit. 15 au fost răniţi. Iar autorităţile americane iau măsuri fără precedent. Preşedintele Donald Trump vrea să schimbe regulile loteriei vizelor, sistemul care l-a adus în Statele Unite pe teroristul uzbek. 

Primele imagini descriu teroarea. Inerte, victimele zac pe şosea. În haosul creat, poliţiştii încearcă să reinstaureze ordinea. Şocul este mare chiar şi pentru ei.

Un kilometru şi jumătate a durat cursa morţii pe pista de biciclete, aflată de-a lungul râului Hudson, nu departe de memorialul dedicat victimelor atentatelor de la 11 septembrie. Camioneta a lovit zeci de oameni. O româncă s-ar fi putut afla printre victime. Viorel Dumitrescu, preot din New York: "A ieşit de la lucru la trei şi jumătate. Şi la patru s-a întâmplat. Şi a ieşit de la lucru chiar din zona aceea. Chiar mi-a spus: a fost norocul meu. Dumnezeu m-a salvat." 

Teroristul s-a oprit abia după ce a intrat într-un autobuz şcolar plin cu copii. Imediat, metropola este străbătută de strigăte disperate după ajutor.

Pe acelaşi subiect

După atac, asasinul este filmat când iese din camionetă şi încearcă să fugă. Are în mâini o armă de paintball şi un pistol cu bile. Dar este oprit de un poliţist, care îl împuşcă în abdomen.

E cel mai sângeros atac comis în Manhattan după 11 septembrie 2001. Opt persoane au fost ucise. Alţi 15 oameni au fost răniţi. Cinci prieteni argentinieni, veniţi să celebreze în New York 30 de ani de la absolvirea liceului, au fost răpuşi în atentatul terorist.

Transformată într-o armă letală, camioneta folosită în atacul din New York era închiriată. În ea, anchetatorii au găsit un bilet în limba engleză, scris sub forma unui jurământ de credinţă faţă de Statul Islamic. 

Rămas în viaţă, atacatorul a fost identificat drept Sayfullo Saipov. Are 29 de ani, este originar din Uzbekistan şi a ajuns în anul 2010 în Statele Unite. Timp de şase luni, Saipov a fost şofer la Uber. El a locuit în mai multe orașe. Ba chiar depusese cerere pentru rezidență permanentă. Căsătorit şi tatăl a doi copii, tânărul terorist era cunoscut poliţiei americane, dar pentru incidente minore. 

După lovitura sângeroasă, americanii şi-au amintit că New York era următoarea ţintă a fraţilor ceceni Ţarnaev, cei care în aprilie 2013 au comis atacul din Boston. Două bombe au fost detonate în apropierea liniei de sosire a maratonului din acel oraş. Exploziile au ucis 3 persoane şi au rănit alte 183.

După atentatul de ieri, preşedintele Donald Trump şi-a anunţat intenţia de a oprit programul "Loteria vizelor" şi a ordonat controale înăsprite la graniţa SUA.

Ziua atacului nu a fost aleasă întâmplător. În fiecare an, o uriaşă paradă are loc în New York de Halloween. Nu a fost anulată. Mesajul este clar. America nu cedează terorii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » ÎNGROZITOR! Cinci dintre morţii în atacul terorist de la New York veniseră din Argentina ca să aniverseze 30 de ani de la terminarea liceului