Optimism precaut după negocierile de la Minsk
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au salutat cu un optimism precaut acordul de la Minsk, pentru încetarea focului în Ucraina. Uniunea Europeană este, însă, pregătită pentru noi sancţiuni împotriva Rusiei, dacă aceasta nu-şi respectă angajamentele asumate la Minsk
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au salutat cu un optimism precaut acordul de la Minsk, pentru încetarea focului în Ucraina. Uniunea Europeană este, însă, pregătită pentru noi sancţiuni împotriva Rusiei, dacă aceasta nu-şi respectă angajamentele asumate la Minsk
Consiliul European de la Bruxelles a aprobat şi noi măsuri antiteroriste, în contextul creat de atentatele de la Paris.
Reuniunea de la Bruxelles a început cu trei ore mai târziu decât se stabilise, din cauza prelungirii negocierilor de la Minsk. Preşedintele Franţei şi Cancelarul Germaniei i-au informat pe ceilalţi lideri europeni despre acordul de pace. Ei au păstrat însă un ton reţinut faţă de succesul negocierilor.
Acordul nu garantează un succes de durată în următoarele zile, acest lucru presupune ca noi să fim în continuare vigilenţi şi să facem presiuni.
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
Cea mai recentă serie de sancţiuni economice adoptate de Uniunea Europeană asupra Rusiei nu va fi, încă, pusă în aplicare. Iar Comisia Europeană va examina relaţia dintre acordul de liber schimb cu Ucraina şi reglementările din Uniunea EuroAsiatică, dominată de Rusia. Europenii doresc să menţină presiunea asupra Moscovei trebuie să continue până la rezolvarea definitivă a conflictului din Ucraina.
Reuniunea de la Bruxelles a fost şi primul summit european pentru noul prim-ministru grec, Alexis Tsipras. Acesta refuză categoric prelungirea actualului plan de salvare economică propus de Eurogrup. Dar declaraţiile sale de la Bruxelles dau speranţe că negocierile, care vor începe luni, vor duce la un nou acord acceptat pentru toată lumea.
Delegaţia greacă va participa la discuţii cu propuneri limpezi ca şi cristalul. Vom încerca să-i convingem pe partenerii noştri. Nu să-i şantajăm, ci să-i convingem să ne accepte propunerile.
Tema oficială a summitului de la Bruxelles a fost întărirea măsurilor de apărare împotriva terorismului. Declaraţia adoptată de cei 28 prevede, între altele, controale mai stricte la frontierele spaţiului Schengen şi eliminarea postărilor cu caracter extremist de pe internet.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰