Un oraș cu 10 milioane de locuitori rămâne fără apă din cauza schimbărilor climatice
Al șaselea cel mai mare oraș din India, Chennai, cu o populație de aproape zece milioane de locuitori, este în pericol de a rămâne fără apă potabilă. Situația este atât de gravă, încât restaurantele refuză clienții iar un bărbat a fost omorât în timpul unei dispute pentru apă.
Al șaselea cel mai mare oraș din India, Chennai, cu o populație de aproape zece milioane de locuitori, este în pericol de a rămâne fără apă potabilă. Situația este atât de gravă, încât restaurantele refuză clienții, iar un bărbat a fost omorât în timpul unei dispute pentru apă.
În cea mai mare parte a Indiei, apa potabilă, din rezervoare sau pânza freactică, este restricționată la câteva ore pe zi, pe toată perioada anului. În Chennai, însă, rezervele sunt aproape epuizate.
Guvernul a trimis autocisterne în zonele rezidențiale, dar în numeroase cartiere situația a devenit insuportabilă, iar mai mulți localnici și-au părăsit casele pentru a locui la rude sau prieteni.
Pe imaginile capturate de sateliți se poate observa cum cea mai mare sursă de apă a orașului, Lacul Puzhal, a secat într-o mare proporție, în doar un singur an.
India, în fața unei situații catastrofale
"E șocant dar nu surprinzător", spune Tarun Gopalakrishnan, expert în schimbările climatice de Centrul pentru Știință și Mediu din New Delhi. Acesta apreciază situația din Chennai ca "un mix de rea guvernare și schimbare climatică".
În ultima perioadă, ploile au avut un caracter neregulat și, combinat cu întârzierea sezonului musonic, sursele de apă ale metropolei s-au epuziat.
Iar situația din Chennai sar putea repeta cu ușurință în alte zone populate ale Indiei, avertizează expertul.
Un raport al unui Think Tank din 2018, citat de npr.org, a calculat că 21 de orașe mari din India, inclusi capitala New Delhi și centrul IT Bengaluru, vor rămâne fără pânza de apă freatică până în 2020. Populația afectată ar fi de 100 de milioane de locuitori, se arată în document.
Birouri fără apă la toalete, angajații lucrează de acasă
"Am încetat să mai facem dușuri. Folosim găleți pentru a economisi apa", a declarat un profesor universitar din Chennai. Acesta a precizat că nu mai folosește mașina de spălat, preferând să curețe hainele de mână.
Mai multe afaceri au fost afectate de situația apei din oraș, iar angajații preferă să lucreze de acasă deoarece în birouri nu este apă la toalete. În mall-urile din Chennai, băile sunt funcționale doar la unele etaje.
Autoritățile încearcă să remedieze problema, iar un prim pas a fost făcut. Un tren special va aduce aproximativ 10 milioane de litri de apă pe zi, din alte părți ale țării. De asemenea, oficialitățile au acceptat o donație de două milioane de litri din statul vecin Kerala, după ce inițial au refuzat o astfel de ofertă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰