Orban: Ungaria nu va susține un acord comercial UE-SUA care i-ar reduce suveranitatea
Budapesta nu va susține niciun acord comercial între Statele Unite și Uniunea Europeană care ar reduce jurisdicția instanțelor ungare în dispute legate de comerț, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban
Budapesta nu va susține niciun acord comercial între Statele Unite și Uniunea Europeană care ar reduce jurisdicția instanțelor ungare în dispute legate de comerț, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban
Orban a vorbit în special despre chestiunea dacă disputele comerciale vor fi rezolvate la nivelul instanțelor naționale sau oferite unei instanțe din afara Ungariei.
"Nu pot susține un acord de liber-schimb care mută jurisdicția privind disputele de la sistemul de justiție ungar spre un loc izolat și necunoscut de noi, unde nu avem nicio șansă sau cel puțin nu vedem posibilitatea de a avea reguli corecte", a declarat Orban la postul național de radio.
Uniunea Europeană poartă negocieri cu SUA privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) care ar elimina barierele tarifare. Acest acord important ar crea o piață transatlantică de 800 de milioane de persoane și care ar cuprinde aproape jumătate din economia mondială.
Totuși, oponenții înțelegerii se tem că multinaționalele americane s-ar putea folosi de un mecanism de rezolvare a disputelor investitor-stat (ISDS) pentru a contesta legislația UE invocând că aceasta este restrictivă în privința comerțului liber.
Orban a atras atenția că este nevoie de precauție și a avertizat că nu va accepta un acord care ar afecta interesele Ungariei.
"Cea mai importantă chestiune, dincolo de cum afectează aceasta un sector sau altul, este dacă acordul de liber schimb va face ca Ungaria să-și piardă o parte din suveranitate", a declarat Orban.
Negocierile privind TTIP au fost lansate în iulie 2013, iar negociatorii încearcă să obțină un acord care nu vizează doar comerțul, ci merge până la a elimina barierele în calea afacerilor, în cea mai amplă înțelegere de acest tip.
Un oficial european de rang înalt și-a exprimat luna trecută speranța că va putea fi obținut un acord până la începutul lui 2016.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰