Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Până în 2018, Grecia are nevoie de 50 de miliarde de euro

Grecia mai are nevoie de credite în valoare de 50 de miliarde de euro şi de anularea parţială a datoriilor chiar dacă sunt aplicate reformele cerute de finanţatorii internaţionali

de Redactia Observator

la 03.07.2015 , 16:51

Grecia mai are nevoie de credite în valoare de 50 de miliarde de euro şi de anularea parţială a datoriilor chiar dacă sunt aplicate reformele cerute de finanţatorii internaţionali

Într-un nou interviu televizat, Alexis Tsipras a afirmat că un "NU" hotărât la referendum "va cutremura Europa", dar va fi benefic pentru Grecia. "Dacă va câştiga votul pentru "nu", un "nu" puternic, vă asigur că în ziua următoare mă voi duce la Bruxelles, iar acordul va fi semnat".

Premierul a adăugat că vrea ca Grecia să rămână în zona euro. Dar partenerii săi europeni susţin că ţara riscă să piardă acest statut în cazul unui "nu" la referendum.

Vezi și

Duelul declaraţiilor nu face decât să amplifice confuzia alegătorilor care trebuie să se pronunţe, duminică, asupra viitorului economic al ţării lor.

Un raport al FMI publicat acum, dar elaborat înaintea eşecului negocierilor cu finanţatorii internaţionali, a încins şi mai mult spiritele. Fondul avertizează că, pentru a evita prăbuşirea financiară, Grecia are nevoie atât de o reducere a datoriei cât şi de un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro, până în 2018. Guvernul susţine că raportul îi justifică poziţia, deoarece confirmă că datoria este nesustenabilă iar aşa-zisele "planuri de salvare" din ultimii ani au eşuat.

Dar documentul FMI precizează că măsurile cabinetului lui Tsipras au agravat şi mai mult situaţia, deoarece au creat "un nou gol financiar". Analizele financiare contează mai puţin pentru oamenii de rând, disperaţi în faţa bancomatelor goale.

Ministrul finanţelor dă asigurări că băncile se vor redeschide marţi, chiar dacă votul va fi negativ. Dar tot el recunoaşte că guvernul analizează "introducerea unui vehicul monetar paralel", cu alte cuvinte o nouă monedă, ceea ce ar însemna, practic, ieşirea din zona euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Până în 2018, Grecia are nevoie de 50 de miliarde de euro