Antena Meniu Search
x

Gafă la Vatican. Papa Francisc l-a citat din greşeală pe Putin, criticând implicarea Occidentului în Afganistan

Papa Francisc a citat, din greșeală, vorbele lui Vladimir Putin, crezând că sunt rostite de Angela Merkel. Preşedintele rus criticase implicarea Occidentului în Afganistan, insistând asupra eşecului ţărilor dezvoltate în încercarea de a impune valori străine asupra altor națiuni.

de Ioana Petcu

la 02.09.2021, 12:02

Papa Francisc l-a citat, din greşeală, pe Putin în loc de Merkel, criticând implicarea Occidentului în Afganistan
Papa Francisc, la Vatican - Profimedia

În timpul unui interviu difuzat miercuri, la un post de radio, Papa Francisc a fost întrebat despre situația din Afganistan, ţară ocupată de talibani în urma retragerii forțelor SUA și a altor forțe NATO după aproape 20 de ani de război. Suveranul Pontif a ales să răspundă printr-un citat, pe care i l-a atribuit în mod eronat cancelarului german Angela Merkel. Astfel, Papa Francisc a descris criza din Afganistan drept „una dintre cele mai mari figuri politice din lume”.

„Este necesar (ca statele dezvoltate n.r.) să oprească politica iresponsabilă de a-și impune propriile valori asupra celorlalți și de a încerca să construiască democrația în alte țări pe baza modelelor externe, fără a lua în considerare problemele istorice, etnice și religioase și ignorând pe deplin tradițiile altor oameni”, a spus Papa, într-o traducere proprie în limba spaniolă.

Gafa nu a trecut neobservată, întrucât pasajul citat şi atribuit Angelei Merkel a fost asociat în scurt timp cu sursa reală, respectiv un discurs susţinut de Vladimir Putin luna trecută, în timpul vizitei cancelarului german la Moscova. În ședința din 20 august, preşedintele rus a criticat dur implicarea Occidentului în Afganistan, precizând că preluarea rapidă a controlului de către talibani demonstrează inutilitatea demersurilor străine de a-şi impune propria viziune asupra democrației. În schimb, Angela Merkel a solicitat Rusiei să își folosească toate contactele cu talibanii pentru ca cetățenii afgani care au ajutat Germania să poată părăsi Afganistanul.

Suveranul Pontif a mai spus că „nu au fost luate în considerare toate implicaţiile posibile” înaintea retragerii forţelor militare străine din Afganistan. Papa Francisc le-a cerut creștinilor din întreaga lume să se unească în „rugăciune, pocăință și post”. Interviul a avut loc la Vatican, la sfârșitul săptămânii trecute. Postul radio, deținut de Conferința Episcopală Catolică din Spania, a declarat că întreg conținutul difuzat miercuri a fost verificat în prealabil chiar de Papă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Gafă la Vatican. Papa Francisc l-a citat din greşeală pe Putin, criticând implicarea Occidentului în Afganistan