Antena Meniu Search
x

Un "paradis" de 100 de miliarde $ a devenit un oraș fantomă în Malaezia. De ce a fugit lumea din cartierul de lux, plin de zgârie-nori

Forest City, un cartier de lux din sudul Malaeziei, este una dintre cele mai controversate investiții imobiliare din istoria țării. La șase ani după ce a fost construit, cartierul de 100 de miliarde de dolari este deja un oraș fantomă, scrie The Insider.

de Redactia Observator

la 13.06.2022, 13:11

Orașul fantomă de 100 de miliarde de dolari din Malaysia
Orașul fantomă de 100 de miliarde de dolari din Malaysia - Profimedia Images

Cartierul se află în Johor Bahru, la nord de Singapore și a fost construit de Country Garden, cel mai mare dezvoltator imobiliar din China.

Forest City este uriaș: are o suprafață de 1.740 de hectare, fiind de patru ori mai mare decât orașul-stat Monaco. Inițial se estima că aproximativ 700.000 de persoane vor locui aici. Dar, din 2019, doar 500 de persoane se mutaseră în cartier, iar între timp, populația a crescut la câteva mii, dar tot este sub 5% din numărul așteptat de rezidenți.

În 2017, prețul unui apartament în complex pornea de la 170.000 de dolari. Astăzi, poate ajunge și la 1,14 milioane de dolari. Prin comparație, prețul mediu de vânzare al unui apartament în Johor Bahru, unde se află Forest City, este de 141.000 de dolari.

Cu ce probleme se confruntă Forest City

Pe acelaşi subiect

Dezvoltatorul a transmis că a vândut până în prezent peste 20.000 de unități rezidențiale, dar în cartier nu pare să existe semne de viață. Magazinele din complex sunt închise, goale, iar altele par abandonate. Multe dintre spațiile destinate magazinelor par să fi devenit depozite.

Dar problemele cartierului Forest City sunt mult mai profunde decât simpla lipsă de interes în rândul cumpărătorilor și vizitatorilor. Deși s-a lăudat ca fiind un „paradis” și un „oraș verde, futurist”, unii experți au descris Forest City drept o bombă ecologică.

Forest City este parțial construit pe teren recuperat din strâmtoarea Johor. Aproximativ 163 de milioane de metri cubi de nisip au fost aruncați în ocean pentru a construi orașul.

„În ciuda inovațiilor tehnologice folosite pentru a recupera și a construi, nisipul aruncat pe fundul mării are nevoie de mai mult timp pentru a se stabiliza”, potrivit unui cercetător local.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Un "paradis" de 100 de miliarde $ a devenit un oraș fantomă în Malaezia. De ce a fugit lumea din cartierul de lux, plin de zgârie-nori