Antena Meniu Search
x

Magistraţii ruşi cer 14 ani de închisoare pentru un jurnalist din Ucraina, acuzat de spionaj

Parchetul rus a cerut luni 14 ani de închisoare pentru Roman Suşcenko, un jurnalist ucrainean arestat în octombrie 2016 şi acuzat de spionaj de Moscova,

Magistraţii ruşi cer 14 ani de închisoare pentru un jurnalist din Ucraina, acuzat de spionaj
Magistraţii ruşi cer 14 ani de închisoare pentru un jurnalist din Ucraina, acuzat de spionaj - Sursă: nrcu.gov.ua

Parchetul rus a cerut luni 14 ani de închisoare pentru Roman Suşcenko, un jurnalist ucrainean arestat în octombrie 2016 şi acuzat de spionaj de Moscova, a anunţat avocatul său, relatează AFP.

”Acuzarea a cerut 14 ani de închisoare. Aceasta nu este pedeapsa maximă pe care o putea cere, care este 20 de ani”, a declarat pentru AFP Mark Felghin, avocatul lui Roman Suşcenko, prezentat ca un jurnalist de Kiev, dar acuzat de Moscova că este un colonel din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii.

”Eu cred că ei au ţinut cont în context de Oleg Senţov”, realizatorul ucrainean condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia după ce a fost găsit vinovat de ”terorism” şi care a intrat în greva foamei la jumătatea lui mai, a declarat avocatul.

”Ei nu au nevoie de o nouă grevă a foamei, iar cazul nu este evident. Ei au ţinut în mod vizibil cont de argumentele apărării”.

Sentinţa urmează să fie pronnţată pe 4 iunie.

”Este foarte rapid. Cred că se grăbesc, să aibă posibilitatea să studieze un schimb”, a spus avocatul, evocând cazul lui Kirilo Vîşînski, şeful biroului ucrainean al agenţiei de presă publice ruse de presă RIA Novosti, care a fost arestat şi inculpat de ”trădare” la jumătatea lui mai.

”Noi subliniem încă o dată motivaţia politică a cazului. Cerem eliberarea jurnalistului Suşcenko, un ostatic al agresiunii ruse”, a reacţionat pe Twitter o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ucrainene, Mariana Beţa.

Roman Suşcenko  fost arestat în octombrie 2016 la Moscova de către serviciile de securitate ruse FSB, care îl acuză că este un colonel din cadrul serviciului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării.

El ”a adunat în mod intenţionat informaţii confidenţiale despre activităţi ale foţelor armate ţi Gărzii Naţionale ruse”, a afirmat la acea vreme FSB.

La rândul său, Ucraina afirmă că Suşcenko, în vârstă de 47 de ani când a fost reţinut, este un jurnalist şi un corespondent la Paris al agenţiei de presă Ukrinform, la care lucrează din 2002.

Tensiuni între Moscova şi Kiev, după anexarea Crimeei în martie 2014 şi izbucnirea războiului în estul Ucrainei, au condus la multiplicarea unor arestări ale unor ucraineni, acuzaţi de spionaj, în Rusia, în ultimii ani.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Magistraţii ruşi cer 14 ani de închisoare pentru un jurnalist din Ucraina, acuzat de spionaj