Parlamentul din Israel a adoptat legea controversată care limitează puterea Curţii Supreme. Proteste la Ierusalim. FOTO
Knesset, parlamentul din Israel, a adoptat luni legea carea anulează posibilitatea justiţiei israeliene de a se pronunţa asupra "caracterului rezonabil" al deciziilor guvernului. Toți membrii coaliției de guvernare au votat controversată reformă judiciară care a fost a adoptată cu 64 de voturi "pentru" şi 0 "împotrivă". Membrii opoziției au părăsit sala în timpul votului nominal. Această reformă, iniţiată de guvernul condus de Benjamin Netanyahu, dezbină profund Israelul, zguduit din ianuarie de una dintre cele mai lungi mişcări de protest din istoria sa.
Proiectul de lege, care limitează atribuţiile justiţiei de analizare a "caracterului rezonabil" al activităţilor guvernamentale, a fost adoptat de Knesset cu 64 de voturi favorabile şi zero împotrivă, în contextul în care deputaţii opoziţiei au boicotat votul. Practic, la vot au participat doar membrii coaliţiei de dreapta a premierului Benjamin Netanyahu.
Parlamentarii israelieni au adoptat prima parte a planului guvernului de a slăbi puterea judiciară
Cel puțin 19 protestatari au fost arestaţi luni în jurul Knessetului, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al poliției israeliene, Dean Elsdunne. Mii de oameni au ieşit în stradă la proteste pentru a 29 săptămână la rând. Încă de luni dimineaţă, manifestanţii s-au prins de mâini şi au înconjurat clădirea parlamentului la Ierusalim pentru a-și arăta opoziția față de lege.
Legea privind "caracterului rezonabil" nu este specifică sistemului judiciar din Israel şi este doar o parte a unui pachet mai larg de reforme ale sistemului judiciar, explică CNN. Principiul este utilizat şi în alte țări, inclusiv Marea Britanie, Canada și Australia pentru a determina constituționalitatea unei anumite legi și permite judecătorilor să se asigure că deciziile luate de funcționarii publici sunt "rezonabile".
Alte proiecte de lege din cadrul reformei urmăresc să ofere guvernului de coaliție un control mai mare asupra numirii judecătorilor și ar elimina consilierii juridici independenți din ministere.
Premierul Benjamin Netanyahu, care a fost externat luni dimineață după ce medicii i-au pus un stimulator cardiac, a încercat încă de la revenirea sa la putere, în luna decembrie, să impună cea mai dură reformă judiciară de la înființarea Israelului în 1948.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰