Parlamentul European solicită derogarea de la brevetele pentru vaccinuri împotriva Covid-19

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 10.06.2021, 11:53.
Actualizat: 10.06.2021, 11:53

Parlamentul European a cerut ridicarea temporară a protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva Covid-19, pentru a accelera introducerea vaccinului la nivel mondial.

Parlamentul European, Bruxelles, Belgia

Parlamentul European solicită derogarea de la brevetele pentru vaccinuri împotriva Covid-19

Profimedia Images

Într-o rezoluţie adoptată joi cu 355 voturi „pentru”, 263 „împotrivă” şi 71 abţineri, Parlamentul propune începerea negocierilor pentru o derogare temporară de la Acordul TRIPS al OMC privind brevetele, pentru a îmbunătăţi accesul global la produse medicale legate de Covid-19 la preţuri accesibile şi pentru a aborda constrângerile de producţie la nivel mondial şi deficitele de aprovizionare.

Acordarea de licenţe voluntare (atunci când dezvoltatorul vaccinului decide cui şi în ce condiţii brevetul poate fi licenţiat pentru a permite fabricarea), transferul de know-how şi tehnologie către ţări cu industrii producătoare de vaccinuri reprezintă cea mai importantă modalitate de a extinde şi de a accelera producţia mondială pe termen lung, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Decizia ar putea accelera introducerea vaccinului la nivel mondial

Citește și:

Pentru a aborda blocajele în producţie, Parlamentul solicită UE „să elimine rapid barierele la export şi să îşi înlocuiască propriul mecanism de autorizare a exporturilor cu cerinţe privind transparenţa exporturilor”.

La rândul lor, SUA şi Regatul Unit ar trebui „să elimine imediat interdicţia de export a vaccinurilor şi a materiilor prime”, afirmă eurodeputaţii. Sunt necesare 11 miliarde de doze pentru imunizarea a 70% din populaţia lumii şi doar o fracţiune din această cantitate a fost deja produsă.

Întrucât marea majoritate a celor peste 1,6 miliarde de doze de vaccin administrate până în prezent au ajuns în ţările industrializate producătoare de vaccinuri şi doar 0,3% în cele 29 ţări cele mai sărace, UE trebuie să sprijine producţia din Africa, subliniază aceştia. Un alt instrument important pentru furnizarea de vaccinuri pentru economiile cu venituri reduse este mecanismul global de distribuire a vaccinurilor, COVAX, către care Parlamentul încurajează contribuţiile.

Europarlamentarii solicită mai multă transparență în viitoarele contracte de achiziţie

În cele din urmă, Parlamentul solicită ca viitoarele contracte de achiziţie în avans să fie pe deplin divulgate, în special pentru vaccinurile de nouă generaţie, şi ca aceste contracte să includă cerinţe de transparenţă pentru furnizori.

Orice decizie privind renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală va fi luată de Consiliul TRIPS al OMC, care s-a reunit la 8-9 iunie, ocazie cu care Comisia a prezentat propunerea europeană ce nu conţine o solicitare de derogare de la patente. În cadrul unei dezbateri care a precedat adoptarea rezoluţiei, mai multe grupuri politice au pledat în favoarea unei astfel de derogări.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Alex Velea, replică dură la adresa lui Cătălin Măruță. Iubitul Antoniei, în război cu soțul Andrei: ”Totul e o mască, un rol...pentru bani”
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 22 iunie 2021. Taurii își revin pe plan financiar. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Imagini teribile: A blocat bulevardul cu BMW-ul și apoi s-a năpustit cu crosa asupra mașinii din spate
gandul.ro
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte milioane de euro a câștigat
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Cine este femeia din viața lui Lorenzo Lazo. Fostul soț al lui Edith Gonzalez are o nouă iubită
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro