Antena Meniu Search
x

Patru naţiuni se bat pe o insulă mică, stâncoasă, care a omorât 635 de oameni!

Rockall, o insulă stâncoasă extrem de mică şi nelocuită, face obiectul disputei între patru naţiuni: Marea Britanie, Irlanda, Islanda şi Danemarca

Rockall se află la 480 de kilometri în largul coastei de vest a Scoţiei şi are 25 de metri lăţime şi 21 de metri înălţime. Este stâncoasă, nu poate fi nicidecum locuită, dar a provocat un diferend internaţional mai bine de jumătate de secol. 

Marea Britanie, Irlanda, Islanda şi Danemarca au revendicat micuţa insulă care nu are nimic deosebit. Şi atunci de unde această dorinţă aprigă de a avea insula?

Pentru că în jurul acestei insule, pe fundul mării, există uriaşe rezerve de petrol şi gaze. 

Insula a fost descoperită în 1811 de echipajul HMS Endymion, dar nu a fost trecută pe hărţile maritime până în 1904, când nava daneză SS Norge s-a izbit cu putere de micuţa insulă, provocând pierderea a 635 de vieţi! A fost cel mai mare dezastru din Atlantic, la acea vreme. 

În 1972, insula Rockall a fost declarată de guvernul britanic ca făcând parte din Marea Britanie, dar această decizie nu a fost recunoscută de niciunul dintre celelalte trei state care doreau insula. 

Pentru a obţine insula, conform legilor în vigoare, britanicii au încercat să locuiască pe această stâncă pentru a reuşi să legitimeze anexarea ei şi să-şi exercite astfel drepturile asupra zonei economice într-un perimetru de aproximativ 200 de mile, care o înconjoară! 

În 1985, un fost soldat, Tom McClean, a trăit pe această insulă timp de 40 de zile pentru a demonstra că poate fi o insulă locuibilă şi astfel că poate fi anexată de Marea Britanie. 

Discuţiile între cele patru naţiuni în privinţa acestei insule continuă şi astăzi, chiar dacă Mare Britanie susţine că este parte din teritoriul ei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Patru naţiuni se bat pe o insulă mică, stâncoasă, care a omorât 635 de oameni!