Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Patru ţări din UE cer mai multe controale la culoarele de solidaritate pentru cerealele ucrainene

Problema cerealelor ucrainene continuă. Patru ţări au cerut Comisiei Europene să mărească numărul controalelor de-a lungul culoarelor de solidaritate pentru grâne. Mai mult, ele vor şi un sistem de garanţii pentru exporturi. Uniunea Europeană a ajuns la soluţia culoarelor, în urma numeroaselor dispute, însă Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia susţin că produsele ucrainene sunt vândute local şi nu doar tranzitează teritoriul. 

De Redactia Observator la 27.09.2023, 08:10
Vezi și

Ucraina este într-o dispută cu ţările vecine din cauza restricţiilor impuse de acestea la importurile de cereale din Ucraina, care în urma invaziei ruseşti a fost nevoită să îşi exporte cerealele pe rutele terestre, relatează Agerpres.

Cerealele care ar fi trebuit să tranziteze statele vecine sunt vândute local

Uniunea Europeană a pus la punct aşa-numitele culoare de solidaritate, pentru ca Ucraina să îşi poată exporta cerealele şi oleaginoasele, însă statele vecine s-au plâns că afluxul de produse agricole ieftine din Ucraina, care ar fi trebuit doar să tranziteze aceste state, în realitate sunt vândute local şi afectează veniturile fermierilor lor.

Ungaria, Polonia şi Slovacia au impus recent restricţii naţionale la importurile de cereale din Ucraina, aceasta după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească embargoul cu privire la cerealele ucrainene, care pe lângă cele trei state menţionate se mai aplica şi în cazul Bulgariei şi României.

Pe acelaşi subiect

"Am prefera să găsim o soluţie la nivelul întregii Uniuni Europene", a declarat marţi ministrul ceh al Agriculturii, Marek Vyborny, la finalul unei reuniuni cu omologii săi din Ungaria, Polonia şi Slovacia. "Împreună, facem un apel către Comisia Europeană să adopte o abordare activă faţă de controale asupra eficienţei culoarelor de solidaritate", a mai spus Marek Vyborny.

Cele patru state cer un sistem de garanţii pentru exporturi

Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România.

Oficialul ceh a mai spus că cele patru ţări au convenit de asemenea că executivul comunitar ar trebui să analizeze un sistem de garanţii pentru exporturi. Garanţiile ar urma să fie cerute traderilor care exportă din Ucraina şi ar urma să le fie returnate atunci când s-a stabilit că cerealele au plecat din Europa spre destinaţia lor finală.

În România, pe unde trec cele mai mari exporturi de cereale ale Ucrainei, organizaţiile fermierilor şi-au suspendat protestele timp de 30 de zile, până când Ucraina implementează măsurile convenite cu Bruxelles-ul în schimbul eliminării restricţiilor la import. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări asociaţiilor de fermieri că nu va fi importat nimic din Ucraina în cele 30 de zile.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Patru ţări din UE cer mai multe controale la culoarele de solidaritate pentru cerealele ucrainene