Antena Meniu Search
x

Peisaj apocaliptic la JO de la Beijing. Schi acrobatic lângă turnuri de răcire, coșuri de fum și cuptoare industriale, scoase din uz

Scene distopice, desprinse din filmele apocaliptice la probele de schi acrobatic (freestyle) de la JO de la Beijing. Trambulina complexului Big Air Shougang din centrul Beijing-ului a devenit virală pe rețelele de socializare în ultimele zile. Este singura pată de alb pe un fundal complet gri, cu un decor urban în spate, care cuprinde coșuri înalte de fum, turnuri de răcire și cuptoare industriale scoase din uz, relatează CNN

de Redactia Observator

la 09.02.2022, 17:10

Sportivii de la Jocurile Olimpice de iarnă sunt obișnuiți să concureze având lângă ei munți spectaculoși acoperiți de zăpadă. Nu este și cazul complexului din Beijing unde rampa pentru schi acrobatic Big Air Shougang atrage atenția prin decorul urban.

În spatele schiorilor care se lansează de pe rampa înaltă de 60 de metri se află cuptoare industriale scoase din uz, coșuri înalte de fum și turnuri de răcire, toate dezafectate. Rampa a fost construită pe locul unei foste fabrici de oțel care timp de decenii a contribuit la deja faimoasa poluare din capitala Chinei.

Fabrica, fondată în 1919, și-a încetat activitatea în urmă cu mai bine de 15 ani, ca urmare a eforturilor de a curăța aerul în capitală înainte de Jocurile Olimpice de vară din 2008. O suprafață mare de teren din centrul orașului, unde se derula activitatea uzinei, a trecut prin procese de reabilitare. Compania de inginerie și design ARUP a transformat zona într-un centru pentru turism și expoziții de artă, care în 2013 a găzduit chiar și un festival de muzică electronică.

Resturile uzinei nu au fost niciodată demolate, nici măcar pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2022. Unul dintre turnurile de răcire poartă chiar sigla Jocurilor.

Pe acelaşi subiect

Povestea din spatele turnurilor uriașe de la proba de schi acrobatic de la JO Beijing 2022

Imaginile de la probele de schi acrobatic din ultimele zile au captat atenția utilizatorilor de pe rețelelor de socializare. Mulți s-au întrebat ce sunt acele turnuri și de ce sunt încă în picioare, chiar în spatele rampei? Unii utilizatori de Twitter au crezut chiar că este vorba de o centrală nucleară. „Complexul pare să fie chiar lângă Centrala Nucleară Springfield”, a scris un utilizator. „Pare destul de distopic să ai un fel de instalație nucleară ca fundal pentru o probă de schi”, a comentat un altul. 

Rampa se află pe malul lacului Qunming, pe partea de vest a turnurilor de răcire, la 88 de metri deasupra nivelului mării, potrivit firmei de arhitectură TeamMinus, care a proiectat trambulina. 

Guvernul de la Beijing numește locul „zonă de demonstrație verde și ecologică”, potrivit ARUP, care ar putea fi extinsă în alte părți ale țării. Deși proiectul este un exemplu bun despre cum poate fi reutilizată infrastructura îmbătrânită, închiderea fabricii de oțel nu a fost neapărat o decizie „verde”, comentează CNN. Operațiunile și emisiile de gaze cu efect de seră asociate producției de oțel au fost de fapt mutate într-o altă regiune din țară. 

În 2005, întreaga fabrică deținută și operată de compania siderurgică de stat, Shougang Group, s-a mutat în provincia vecină Hebei. Decizia de mutare a fabricii a făcut parte din inițiativele guvernului de la Beijing de restructurare economică și control al poluării.

China este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume care alimentează criza climatică. Produce mai mult de un sfert din emisiile anuale ale lumii. Rampa nu este singurul loc de desfășurare al probelor de la JO Beijing care ridică întrebări cu privire la poluare. Zăpada artificială generată pentru aceste jocuri este realizată folosind cantități mari de apă și electricitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Peisaj apocaliptic la JO de la Beijing. Schi acrobatic lângă turnuri de răcire, coșuri de fum și cuptoare industriale, scoase din uz