Pentagonul a testat cu succes un motor de rachetă pentru o armă hipersonică
Pentagonul, în colaborare cu US Navy, a efectuat joi un test static de succes al unui motor de rachetă destinat lansării unui vehicul de transport pentru o armă hipersonică, potrivit marinei americane, transmite Reuters, citat de news.ro.
Statele Unite şi rivalii săi globali şi-au intensificat eforturile de a construi arme hipersonice - următoarea generaţie de arme care fură adversarilor timpul de reacţie şi mecanismele tradiţionale de înfrângere. Contractorii din industria de apărare speră să valorifice acest nou segment, pe măsură ce produc armele şi dezvoltă noi mecanisme de detectare şi înfrângere.
Săptămâna aceasta, preşedintele şefilor de state majore ale armatei americane a confirmat pentru prima oară oficial un test de arme hipersonice efectuat de China, despre care experţii militari spun că pare să arate că Beijingul urmăreşte un sistem care poate orbita Pământul, conceput pentru a evita apărarea antirachetă americană.
Următorul test e programat înainte de toamna anului 2022
”Suntem în grafic cu următorul test de zbor al rachetei hipersonice comune”, a declarat viceamiralul Johnny Wolfe Jr, director al Programelor de sisteme strategice ale Marinei, proiectant principal al programului. Acel test combinat de zbor, al propulsorului de rachetă şi al armei hipersonice, este programat să aibă loc înainte de toamna anului 2022. Săptămâna trecută, în Kodiak, Alaska, a avut loc un test nereuşit al unei arme hipersonice, când motorul a eşuat.
Serviciile militare americane vor folosi racheta hipersonică comună ca bază pentru a dezvolta sisteme de arme individuale şi lansatoare adaptate pentru lansare de pe mare sau de pe uscat. Racheta hipersonică obişnuită va consta dintr-un motor solid de rachetă, ca parte a unui nou propulsor de rachetă, combinat cu Common Hypersonic Glide Body (CHGB). Programele de sisteme strategice ale Marinei SUA au efectuat două teste anterioare ale motorului solid de rachetă utilizat în dezvoltarea capacităţii de lovire hipersonică convenţională (CPS) a Marinei şi a armei hipersonice cu rază lungă de acţiune (LRHW).
Producătorii de arme Lockheed Martin, Northrop Grumman şi Raytheon Technologies şi-au prezentat cu un accent special toate programele de arme hipersonice în rapoartele financiare trimestriale publicate săptămâna aceasta, în timp ce atenţia mondială s-a mutat către nouă cursă a înarmărilor, cu o nouă clasă de arme.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰