Antena Meniu Search
x

"Pentru cei care se întreabă dacă mai sunt sau nu în viață". Ultimul mesaj al lui Evgheni Prigojin înainte să moară. Era conştient că este în pericol

Moartea lui Evgheni Prigojin. Şeful Grupării Paramilitare Wagner apare într-o nouă filmare publicată ieri pe canalele ruseşti de Telegram. Imaginile ar fi fost surprinse în Africa cu 3-4 zile înainte de moartea sa, relatează Reuters.  

de Redactia Observator

la 31.08.2023, 13:53

Vezi și

În momentul filmării, Evgheni Prigojin susţine că era în Africa, într-un weekend din a doua jumătate a lunii august 2023, cel mai probabil 19-20 august. În clipul de 26 de secunde, şeful Grupării Paramilitare Wagner vorbeşte dintr-o maşină aflată în mişcare despre speculaţiile privind soarta sa și eventuale amenințări la adresa vieţii sale.

Ultimul mesaj al lui Prigojin, făcut public

"Pentru cei care se întreabă dacă sunt în viață sau nu, ce fac, acum este weekendul, a doua jumătate a lunii august 2023, sunt în Africa", spune Prigojin în clipul publicat de canalul de Telegram The  Gray Zone, care are legături cu gruparea Wagner. "Deci, pentru cei cărora le place să discute despre lichidarea mea sau despre viața mea privată, cât câștig sau altceva, totul este bine", mai spune el în clip. 

Reuters nu a putut verifica locul sau data exactă a filmării. Dar îmbrăcămintea militară și pălăria, precum și ceasul de la mâna dreaptă, se potrivesc cu modul în care arăta Prigojin într-o altă filmare publicată pe 21 august, în care susţinea că este în Africa.

Pe acelaşi subiect

Faptul că vorbeşte despre weekendul din a doua jumătate a lunii august sugerează că filmarea a fost făcută pe 19 sau 20 august, cu doar trei sau patru zile înainte de a muri. Pe 23 august, avionulul său  Embraer la bordul căruia se aflau 10 persoane s-a prăbuşit după-amiază în regiunea Tver, la nord de Moscova, în timp ce se îndrepta din capitala Rusiei spre Sankt Petersburg. Comentariile sale arată că era conştient că viața sa ar fi în pericol, scrie Reuters. 

Trupele Wagner au luptat pentru Rusia în războiul din Ucraina, dar Prigojin a criticat cu înverșunare conducerea militară a Rusiei și  chiar a condus o scurtă revoltă militară la sfârșitul lunii iunie.

Kremlinul a catalogat drept o minciună totală sugestia că președintele Vladimir Putin l-a ucis pe Prigojin pentru a se răzbuna, dar a afirmat că posibilitatea unui act deliberat nu este exclusă. 

Prigojin a fost înmormântat marţi într-un cimitir de la periferia oraşului său natal Sankt Petersburg în cadrul unor funeralii private, despre care unele surse ruseşti susţin că au fost ţinute secret pentru a nu atrage mulţimi de ruşi

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Pentru cei care se întreabă dacă mai sunt sau nu în viață". Ultimul mesaj al lui Evgheni Prigojin înainte să moară. Era conştient că este în pericol