Antena Meniu Search
x

Pentru prima oară în istorie, o salată roşie a crescut în spaţiu

Moment istoric la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale: pentru prima dată, trei astronauţi au consumat un aliment cultivat în spaţiu. ste vorba de O salată roşie, recoltată dintr-o mică "seră spaţială"

Vezi și

Moment istoric la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale: pentru prima dată, trei astronauţi au consumat un aliment cultivat în spaţiu. Este vorba de o salată roşie, recoltată dintr-o mică "seră spaţială"

Astronauţii au avut grijă să păstreze câteva foi şi pentru colegii lor ruşi care, în acest timp, munceau din greu în afara staţiei. 

Evenimentul comparat de unii, mai în glumă mai în serios, cu primul pas al omului pe Lună a avut ca eroi doi astronauţi americani şi unul japonez. Aceştia au extras, cu grijă, salata din recipientul în care crescuse şi au curăţat frunzele cu acid citric înainte de a le gusta.

După ce i-au savurat gustul natural, astronauţii au adăugat salatei ulei şi oţet la fel cum ar fi făcut şi pe Pământ. 

Deocamdată, a fost vorba doar de un experiment de mică amploare dar agricultura la bord va juca un rol important în viitoarele misiuni spaţiale de lungă durată.

Deşi salata era foarte gustoasă, astronauţii s-au comportat ca nişte buni colegi şi au păstrat câteva foi şi pentru cei doi cosmonauţi ruşi care, în acest timp, lucrau de zor în afara staţiei.

Timp de aproape şase ore, ruşii au instalat şi înlocuit diferite echipamente şi au îndepărtat funinginea de pe ferestrele ecurăţate de ani de zile. A fost a zecea ieşire în spaţiu pentru comandantul misiunii, veteranul Ghennadi Padalka, cel care a petrecut, pe orbită, mai multe zile decât orice altă fiinţă umană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Pentru prima oară în istorie, o salată roşie a crescut în spaţiu