Antena Meniu Search
x

Pericolul teoriilor conspiraţiei în perioada pandemiei

Într-o lume care caută explicaţii pentru situaţia gravă în care se află, milioane de oameni găsesc refugiu în teoriile conspiraţiei. De la tehnologia 5G care ar răspândi virusul sau măştile care, de fapt, ar conţine antene, până la microcipuri instalate cu ajutorul termometrelor, teoriile vehiculate sunt care mai de care mai fanteziste. În centrul unei astfel de teorii controversate, Bill Gates s-a văzut forţat zilele trecute să răspundă acuzaţiilor în direct. 

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 31.07.2020, 00:01

Vezi și
  • Autorităţile şi experţii recomandă informarea din surse autorizate.
  • Bill Gates: Sper că aceste teorii ale conspiraţiei să înceteze.

Protestatar: Nu puteţi obliga oamenii să poarte mască ştiind că acea mască ucide! Ucide. 

Protestatar: Doi metri este distanţa impusă de protocolul militar. Încercaţi să antrenaţi, să înregimentaţi omenirea pentru ca atunci când camerele şi 5G-ul iese la iveală... ce se va întâmpla. Ne veţi scana pe toţi? Vom fi scanaţi ni se va lua temperatura? Copiii trebuie să meargă la şcoală cu mască. Sunteţi nebuni?!

Scenele au fost filmate la o întrunire locală din Florida. S-a întâmplat pe 23 iunie, dar nu este un caz izolat. De la rețelele 5G care împrăștie virusul până la a-l face responsabil pe Bill Gates pentru fabricarea lui şi ideea unui complot pentru subjugarea omenirii, toate aceste teorii au cucerit teren în ultimele luni. Un studiu arată că o treime dintre americani cred că statele pun la cale un complot pentru a controla oamenii prin diferite instrumente fanteziste. 

Dan Petre, sociolog: Vine din nevoia oamenilor de a avea o semnificaţie sau o importanţă. Şi ce poate să transmită mai puternic faptul că eşti important decât că cineva mult mai mare decât tine, un stat, un guvern mondial, extratereştrii, oricine sunt cu ochii pe tine?

Internetul și dependența de online, cu atât mai mare în această perioadă de izolare alimentează aceste teorii. Specialiștii atrag însă atenția că dezinformarea poate fi mai periculoasă chiar decât virusul. 

Un film documentar care încuraja respingerea măștii și a tuturor argumentelor oamenilor de știință a fost șters de pe internet. Măsura vine după ce zeci de turnuri 5g din Europa au fost incendiate ca să nu mai... răspândească virusul pe continent. Acuzat ca a stat în spatele fabricării virusului, Bill Gates a făcut apel la calm.

Bill Gates: Sper ca aceste teorii ale conspiraţiei să înceteze. Oamenii sunt nesiguri şi vor o explicaţie simplă iar acest lucru rezultă în milioane de mesaje pe zi. Iar oameni ca mine şi ca doctorul Fauci devenim ţinte. 

Experţii ne sfătuiesc să ne informăm din surse autorizate şi nu din postări neverificate de pe rețelele de socializare. Cert este că peste 17 milioane de oameni au fost infectați cu SARS COV 2 la nivel mondial și peste 670 de mii au murit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Pericolul teoriilor conspiraţiei în perioada pandemiei