Antena Meniu Search
x

Persoanele peste 60 de ani să se teamă mai mult de Covid şi mai puţin de vaccinul AstraZeneca, spun experţii

Directorul clinic HSE (Health Service Executive), dr. Colm Henry, a făcut un apel către persoanele din grupa de vârstă 60-69 de ani să facă vaccinul împotriva coronavirusului, oricare ar fi acesta. El spune că vârstnicii au mai mult să se teamă de Covid, decât de vaccinul AstraZeneca.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 16.04.2021, 15:32

Vârstinicii nu ar trebui să se teamă de vaccinul AstraZeneca, spun experţii în sănătate - Profi Media

Vârstnicii să nu se teamă de vaccinul AstraZeneca - specialist

Dr. Colm Henry a spus că acele cazuri de coagulare a sângelui sunt extraordinar de rare și a făcut apel la oricine din grupa de vârstă 60-69 de ani să se vaccineze. Comentariile șefului clinic au apărut în momentul în care portalul de înregistrare a vaccinului Covid-19 al Health Service Executive a fost deschis pentru persoanele cu vârsta de 68 de ani, scrie Belfast Telegraph.

"Vaccinul AstraZeneca este un vaccin foarte bun", a declarat dr. Henry pentru Newstalk. "Știu că a existat o publicitate proastă și se vorbește și sunt îngrijorări cu privire la ceea ce au fost un număr foarte mic de cazuri de coagulare a sângelui”. El a spus însă că până în prezent au fost administrate peste 35 de milioane de doze în Marea Britanie și UE și o analiză aprofundată a arătat 88 de cazuri de coagulare a sângelui și că aceste cazuri au fost "rareori" raportate la persoanele în vârstă.

El a spus că acesta este motivul pentru care Consiliul consultativ național pentru imunizare a sfătuit să nu se utilizeze vaccinul AstraZeneca la persoanele mai tinere. El a subliniat că șansa de a se îmbolnăvi grav de Covid-19 și de a ajunge la spital și la ATI este semnificativ mai mare pentru persoanele de 60 de ani decât pentru cei mai tineri. "Aș spune oricui între 60 și 69 de ani, căruia i se oferă vaccinul AstraZeneca: luați-l și înregistrați-vă", a adăugat el. "Trebuie să vă temeţi mai mult de virus decât de vaccin".

Joi, peste 30.000 de persoane, în vârstă de 69 de ani, s-au înscris pentru vaccinare prin portal. HSE a anunţat că va dura trei săptămâni pentru a administra primele doze persoanelor cu vârsta cuprinsă între 65-69 de ani și alte trei săptămâni pentru grupa de vârstă 60-64 de ani. Cei din grupa de vârstă 60-69 li se oferă vaccinul AstraZeneca și nu au de ales ce vaccin primesc.

Dar unii medici de familie au raportat că unii pacienți ezită să facă vaccinul AstraZeneca după ce HSE a restricționat administrarea acestuia la persoanele cu vârsta sub 60 de ani, din cauza problemelor rare de coagulare a sângelui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Persoanele peste 60 de ani să se teamă mai mult de Covid şi mai puţin de vaccinul AstraZeneca, spun experţii