Peste 100.000 de militari ruşi, comasaţi la frontiera Ucrainei. Rusia plănuieşte să blocheze Marea Neagră. Reacţia SUA
Peste 100.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea anexată, a declarat luni Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.
Peste 100.000 de soldați ruși au fost trimişi la granița Ucrainei și în Crimeea anexată, a declarat luni principalul diplomat al UE, Josep Borrel, după ce miniștrii de externe ai blocului comunitar au fost informați de ministrul de externe al Ucrainei.
Într-o conferință de presă organizată luni, Borrell vorbise inițial de peste 150.000 de soldați, refuzând să ofere o sursă pentru aceste date. Ulterior, biroul său a corectat numărul la peste 100.000 de soldați fără să ofere o explicaţie pentru schimbare.
Borrell a spus că nu sunt planificate deocamdată noi sancțiuni economice din partea UE sau expulzări ale diplomaților ruși, în ciuda faptului că aceasta este cea mai mare comasare de trupe ruseşti de la graniţa Ucrainei de la conflictul din 2014 când a fost anexată Crimeea şi a început războiul în regiunea Donbas ( n.r. regiune în estul Ucrainei, care include Donețk și Luhansk).
Reacţia Pentagonului
- Uniunea Europeană, îngrijorată de mobilizarea militară rusă la frontiera cu Ucraina. "Există riscul unei...
- Kremlinul ia măsuri după ce Cehia a expulzat 18 diplomați ruși. 20 de angajați ai ambasadei cehe din Moscova,...
- Proteste fără precedent în Rusia, pentru salvarea lui Navalnîi. Opozantul Kremlinului, aflat în greva foamei,...
La Washington, răspunsul Pentagonului a fost acrla de a transmite că sunt mai mulţi militari ruşi la graniţa Ucrainei ca în 2014 şi că nu este clar că prezenţa lor acolo poate fi pusă doar pe seama unor exerciţii militare, relatează Reuters.
Ucraina se teme de faptul că Rusia caută un pretext să o atace
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba şi-a informat, în cadrul unei videoconferinţe, omolgii din UE cu privire la ultimele evoluţii la frontieră. Kuleba a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că le-a propus Celor 27 ”un plan în etape cu privire la modul în care Moscova să fie descurajată să continue escaladarea”.
”Elementul-cheie este pregătirea unor noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente”, consideră el. Însă europenii au decis să tempereze. ”Nu ne îndreptăm, pentru moment, către noi sancţiuni. Nu este ceea ce se conturează”, i-a răspuns Borrell. ”Noi am felicitat Ucraina pentru reacţiile sale măsurate şi am susţinut suveranitatea şi integritatea sa teritorială. UE nu va recunoaşte anexarea Crimeei” de către Rusia în 2014, a subliniat el.
SUA condamnă planul Rusiei de a bloca Marea Neagră
Departamentul de Stat al SUA a acuzat luni Rusia de o „escaladare neprovocată”, referindu-se la planurile rusești de a bloca părți din Marea Neagră, ceea ce ar putea avea un impact asupra accesului la porturile ucrainene. Presa de stat rusă a scris că Moscova intenționează să închidă părți ale Mării Negre navelor militare și oficiale străine timp de șase luni.
Potrivit unui buletin al departamentului de navigație și oceanografie al Ministerului Apărării din Rusia, în perioada 24 aprilie - 31 octombrie, navigația navelor străine și a altor nave de stat în unele părți ale Mării Negre în apele teritoriale ale Rusiei va fi suspendată. Documentul nu a specificat motivul suspendării, scrie TASS.
O astfel de mișcare ar putea afecta accesul la porturile ucrainene din Marea Azov, care este conectată la Marea Neagră prin strâmtoarea Kerci, vârful estic al peninsulei Crimeea anexată de Rusia în 2014. "Aceasta ar fi o nouă escaladare neprovocată în campania Moscovei de a submina și destabiliza Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.
Ucraina se teme de un atac rusesc asupra instalațiilor de apă potabilă
În plus, sursele militare de la Kiev au dezvăluit luni seară că se tem acum de un atac rusesc asupra instalațiilor care furnizează apă potabilă ucrainenilor din sud.
"Unul dintre scenariile ruşilor ar putea fi un atac pe mare și aerian din Crimeea ocupată pentru confiscarea instalațiilor de alimentare cu apă din sudul Ucrainei pentru a furniza apă Crimeei.” a declarat un oficial ucrainean presei britanice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰