Antena Meniu Search
x

Uniunea Europeană, îngrijorată de mobilizarea militară rusă la frontiera cu Ucraina. "Există riscul unei escaladări"

Uniunea Europeană se teme de un eventual incident, după ce mai bine de 150.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea, aceasta fiind cea mai masivă desfăşurare înregistrată".

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 19.04.2021, 18:13

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell
Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell - Hepta / DPA Images / Mario Salerno

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat după reuniunea în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, că există riscul unei escaladări şi că situaţia este îngrijorătoare. "Există riscul une escaladări, după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre cea mai masivă desfăşurare la care am asistat vreodată. Este îngrijorător. Nu sutem la adăpost de un incident. Această consolidare trebuie să înceteze şi cerem Rusiei dezescaladarea", a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell.

De ce se teme Ucraina şi Uniunea Europeană

Ucraina se teme că Kremlinul nu caută decât un pretext pentru a o ataca. În cadrul reuniunii CAE, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba i-a informat pe omologii săi din cele 27 state UE în legătură cu ultimele evoluţii de la frontiera ucraineano-rusă.

Kuleba a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că le-a propus Celor 27 ”un plan în etape cu privire la modul în care Moscova să fie descurajată să continue escaladarea”. ”Elementul-cheie este pregătirea unor noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente”, consideră el.

Pe acelaşi subiect

Europenii însă au decis o temporizare. ''Nu se merge către noi sancţiuni economice. Nu este încă ceea ce se conturează'', a răspuns Josep Borrell. "Noi am felicitat Ucraina pentru reacţiile sale măsurate şi am susţinut suveranitatea şi integritatea teritoriului său. Uniunea Europeană nu va recunoaşte anexarea Crimeei" de către Rusia, din 2014, a conchis el.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat după venirea partidelor pro-occidentale la putere la Kiev, în 2014, urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de un război între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, conflict soldat cu peste 13.000 de morţi până în prezent. În ultimele săptămâni, situaţia în estul Ucrainei a escaladat după ce s-au înregistrat noi ciocniri între forţele armate ucrainene şi separatiştii pro-ruşi. 

Ucraina, suspiciuni că Rusia ar putea aduce arme nucleare în Crimeea

Ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Taran, a afirmat, miercurea trecută, că Rusia intenţionează să depoziteze arme nucleare în regiunea Crimeea, avertizând că armata rusă ar putea ataca Ucraina pentru a asigura resurse de apă destinate regiunii anexate în 2014.

"Infrastructura din Crimeea este pregătită pentru potenţiala stocare de arme nucleare. Prezenţa muniţiei nucleare în Peninsula Crimeea ar declanşa o nouă serie de probleme politice, juridice şi morale", a avertizat Andrii Taran, fără a oferi dovezi în acest sens, informează agenţia Reuters.

"Forţele ruse din Crimeea ar putea lansa provocări militare substanţiale în 2014", a declarat Andrii Taran în cursul unei întâlniri cu membrii Subcomisiei pentru Apărare a Parlamentului European.

Rusia este vizată de sancţiuni ale Statelor Unite şi Uniunii Europene din cauza anexării regiunii ucrainene Crimeea, în 2014, şi a susţinerii acordate insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei. Rusia este acuzată că a suplimentat, în ultimele săptămâni, efectivele militare din Crimeea şi din apropierea frontierelor Ucrainei.

Papa Francisc, îngrijorat de activităţile militare din Ucraina

Papa Francisc, pronunțându-și discursul de duminică pentru o audiență live pentru prima dată la mai mult de o lună, a cerut reducerea tensiunilor în estul Ucrainei și și-a exprimat îngrijorarea față de activităţile militare.

"Vă rog! Sper cu tărie că o creștere a tensiunii poate fi evitată. Dimpotrivă, este nevoie de gesturi care să promoveze încrederea reciprocă și să încurajeze reconcilierea și pacea, atât de necesare și atât de dorite", a spus Papa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Uniunea Europeană, îngrijorată de mobilizarea militară rusă la frontiera cu Ucraina. "Există riscul unei escaladări"