Antena Meniu Search
x
LIVE

Peste 2 tone de uraniu au dispărut din Libia, anunţă AIEA. De 12 ani, ţara se confruntă cu o criză politică majoră

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat miercuri dispariţia a aproximativ 2,5 tone de uraniu natural dintr-un sit din Libia, scrie Agerpres.  

De Redactia Observator la 16.03.2023, 11:18
Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

În timpul unei vizite întreprinse marţi, inspectorii ONU "au descoperit că zece containere cu aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de concentrat de uraniu ("tort galben") nu erau acolo unde au fost declarate de autorităţi", a scris directorul general ai AIEA Rafael Grossi într-un raport către statele membre.

AIEA precizează că va efectua verificări suplimentare pentru "clarificarea circumstanţelor dispariţiei acestui material nuclear şi a locaţiei sale actuale", dar nu furnizează detalii despre situl în cauză.

Libia a renunţat la programul de dezvoltare a armelor nucleare în 2003, sub conducerea fostului lider Muammar Gaddafi.

De la căderea sa în 2011, după 42 de ani de dictatură, Libia s-a cufundat într-o criză politică majoră, cu puteri rivale bazate în est şi în vest, o multitudine de miliţii, mercenari împrăştiaţi în toată ţara, pe un fundal de interferenţe străine. Două guverne se luptă pentru putere, unul cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, celălalt susţinut de mareşalul Khalifa Haftar. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Peste 2 tone de uraniu au dispărut din Libia, anunţă AIEA. De 12 ani, ţara se confruntă cu o criză politică majoră