Antena Meniu Search
x

Peste 800 de arestări în Rusia, la demonstrațiile contra noua lege a pensiilor a lui Vladimir Putin

Peste 800 de persoane au fost arestate ieri la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei, unde au avut loc manifestaţii neautorizate împotriva noii legi a pensiilor. Protestatarii au scandat şi lozinci ostile preşedintelui Vladimir Putin, a cărui popularitate a scăzut.

Vezi și

Peste 800 de persoane au fost arestate ieri la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei, unde au avut loc manifestaţii neautorizate împotriva noii legi a pensiilor. Protestatarii au scandat şi lozinci ostile preşedintelui Vladimir Putin, a cărui popularitate a scăzut după ce a susţinut proiectul de lege, puternic contestat. Manifestaţiile au coincis cu alegerile locale şi regionale din Rusia.

Cele mai multe acţiuni ale forţelor de ordine au avut loc la Sankt Petersburg. Poliţiştii nu au ezitat să folosească bastoanele pentru a dispersa manifestanţii, deşi unii dintre aceştia erau aproape de vârsta pensionării sau chiar trecuseră de ea.

Acţiunile de protest au avut loc în peste 80 de oraşe ale Rusiei.

La Moscova, aproape 2000 de oameni s-au adunat în piaţa Puşkin la chemarea liderului opoziţiei extraparlamentare, Aleksei Navalnîi. Acesta nu a putut fi prezent deoarece este încarcerat, chiar pentru încălcarea legii privind protestele. Şi-a făcut, în schimb, apariţia veteranul politician naţionalist Vladimir Jirinovski. Dar manifestanţii nu au apreciat prezenţa sa, aşa că a fost nevoit să plece.

Corespondenţii străini au remarcat că la proteste au luat parte numeroşi tineri, deşi reforma pensiilor nu îi priveşte direct. Ei au dorit astfel să-şi exprime opoziţia faţă de guvernarea lui Vladimir Putin.

Au fost arestaţi şi jurnalişti, chiar în timp ce transmiteau în direct pe reţelele sociale, atât la Moscova cât şi la Ekaterinburg, în Ural.

Proiectul de lege, care prevede creşterea vârstei de pensionare cu cinci ani, a fost contestat neobişnuit de puternic pentru o ţară ca Rusia. Iar Putin a pierdut nu mai puţin de 15 procente în sondajele de popularitate după ce s-a pronunţat în favoarea legii. Preşedintele a votat ieri în alegerile locale, la Moscova, dar a avut probleme, ca şi cum urna electronică i-ar fi fost şi ea ostilă.

În pofida manifestaţiilor, analiştii politici prevăd, pentru alegerile locale, o participare masivă şi rezultate bune ale partidului lui Vladimir Putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Peste 800 de arestări în Rusia, la demonstrațiile contra noua lege a pensiilor a lui Vladimir Putin