Antena Meniu Search
x

Video Planuri pentru mai multe trupe NATO în România, de teama că Rusia ar putea invada Ucraina. Biden: "Avem o obligaţie morală şi legală faţă de aliaţii noştri"

Flancul estic al NATO devine o zonă roşie în războiul diplomatic ruso-american, iar Joe Biden ia în calcul întărirea prezenţei militare americane în regiune. La discuţiile din această seară au participat şi statele membre NATO din Estul Europei, care formează Grupul celor Nouă. Între timp, tensiunile dintre Rusia și Ucraina se măresc, iar Vestul privește cu îngrijorare.

de Redactia Observator

la 09.12.2021, 20:59

Vezi și

România pare prinsă la mijloc într-o dispută care ameninţă să se transforme în cel mai mare conflict de după Al Doilea Război Mondial. În noul plan al preşedintelui Statelor Unite, ţara noastră ar putea găzdui mai mulţi soldaţi americani şi mai mult echipament militar. Asta în contextul în care scutul anti-rachetă de la Deveselu e deja un ghimpe în coasta lui Vladimir Putin. 

Joe Biden, preşedinte SUA: Avem o obligaţie morală şi legală faţă de aliaţii noştri NATO, dacă vor ataca, este o obligaţie sacră sub Articolul 5.

Este o decizie care ar putea aduce şi mai multă aversiune din partea Moscovei, care se opune vehement expansiunii NATO în Est. În această seara Biden va dezbate concluziile convorbirii cu Putin alături de Klaus Iohannis şi ceilalţi opt lideri ai statelor membre NATO de pe flancul estic. 

Joe Biden, preşedinte SUA: I-am spus foarte clar: Dacă invadează Ucraina, vor urma consecinţe severe, consecinţe economice cum nu s-au mai văzut până acum şi cum nu au mai fost impuse vreodată. 

Pe acelaşi subiect

Ce sancțiuni ar putea fi impuse Rusiei, în cazul unei agresiuni

Băncile, sectorul energetic sau apropiaţi ai lui Putin ar putea fi primii vizaţi. O lovitură grea ar urma să vină şi din Germania, care este gata să închidă gazoductul Nord Stream 2, un proiect ale cărui costuri totale s-au ridicat la aproape 15 miliarde de euro. 

Annalena Baerbock, ministru de externe al Germaniei: Integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei nu sunt negociabile pentru noi.

Deşi nu are de gând să trimită trupe în Ucraina, Biden e dispus să dea echipament militar în valoare de 300 de milioane de dolari. 115.000 de militari ruşi ar fi acum la graniţa Ucrainei, în Donbas şi Crimeea, însă alte zeci de mii li s-ar putea alătura. 

Dmytro Kuleba, Ministru de externe al Ucrainei: Noi suntem cei care ne vom lupta pentru ţara noastră. Suntem capabili şi dornici să facem asta, dacă suntem atacaţi. 

Petro Poroşenko, fost preşedinte al Ucrainei: Cel mai mare coşmar al lui Putin este o Ucraină prosperă şi de succes, care ar servi drept un exemplu pentru toate popoarele din fosta Uniune Sovietică. 

În următoarele zile s-ar putea anunţa noi discuţii între Statele Unite, Rusia şi state membre NATO. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Planuri pentru mai multe trupe NATO în România, de teama că Rusia ar putea invada Ucraina. Biden: "Avem o obligaţie morală şi legală faţă de aliaţii noştri"