Antena Meniu Search
x

Poate fi Rusia tăiată complet din comerțul mondial? Sancțiunile îl împing pe Putin să caute salvarea în China

Statele Unite sunt gata să impună Rusiei un pachet mult mai greu de sancțiuni dacă Vladimir Putin înaintează cu soldaţii în Ucraina. Americanii iau în calcul să taie accesul instituțiilor financiare ruseşti și companiilor cheie la tranzacțiile în dolari americani și să împiedice comerţul pe piețele globale, adică să le paralizeze exporturile de energie și finanțarea, relatează Reuters. 

de Redactia Observator

la 23.02.2022, 18:24

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Cu toate astea, Statele Unite și aliații săi nu au încercat niciodată să taie de la comerțul global o economie de 1500 de miliarde de dolari, scrie Reuters. Nu este clar cât de multă presiune pot pune asupra Moscovei sancțiunile occidentale combinate. O analiză a Băncii Mondiale și a Națiunilor Unite arată că, de când au fost impuse sancțiuni mai mici în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, China a devenit cea mai mare destinație de export.

Noile sancțiuni ar putea forța Rusia să aibă legături comerciale mai strânse cu Beijingul în altă monedă decât dolarul, pentru a evita restricțiile, a declarat Harry Broadman, oficial al Băncii Mondiale. „Problema cu sancțiunile, în special cu cele care implică un producător de petrol, adică Rusia, sunt scurgerile în sistem”, a spus Broadman. „China poate spune: Cumpărăm petrol de pe piața liberă și dacă este petrol rusesc, asta este.”

Potrivit unui ordin executiv semnat luni de președintele Joe Biden, orice instituție din sectorul serviciilor financiare din Rusia devine o țintă pentru noi sancțiuni. Peste 80% din tranzacțiile valutare zilnice ale Rusiei și jumătate din comerțul țării sunt efectuate în dolari.

Joe Biden a anunțat marți o serie preliminară de sancțiuni la adresa Rusiei și a spus că „va lua măsuri solide pentru a se asigura că va fi dureros pentru economia rusă, nu a noastră." Este mai ușor de spus decât de făcut. Rusia este printre cei mai mari exportatori mondiali de petrol, gaze naturale, cupru, aluminiu, paladiu și alte mărfuri importante. Prețurile petrolului au atins marți noi recorduri nemaivăzute din 2014, aproape 100 de dolari barilul.

Pe acelaşi subiect

PIB-ul Rusiei s-a clasat în 2020 pe locul 11 ​​la nivel global, între cel al Braziliei și Coreii de Sud. Rusia a avut 1,9% din exporturile globale în 2020, în scădere de la 2,8% în 2013, potrivit datelor Băncii Mondiale.

O analiză a Băncii Mondiale arată că dependența Rusiei de exporturi a scăzut în ultimii 20 de ani. S-au schimbat și destinațiile de export. Olanda era principala destinație de export în urmă cu un deceniu, datorită petrolului, dar a fost înlocuită de China. Importurile Germaniei și Marii Britanii din Rusia s-au menținut în mare parte stabile, în timp ce cele din Belarus au crescut.

Rusia face cele mai multe importuri din China, cumpără telefoane mobile, computere, echipamente de telecomunicații, jucării, textile, îmbrăcăminte și piese electronice. Ponderea sa din importurile rusești a crescut din 2014, în timp ce cele din Germania au scăzut semnificativ. Cele mai importante exporturi ale Ucrainei către Rusia în 2020 au fost oxid de aluminiu, echipamente feroviare, cărbune, oțel și uraniu, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Poate fi Rusia tăiată complet din comerțul mondial? Sancțiunile îl împing pe Putin să caute salvarea în China