Antena Meniu Search
x

Update Conflictul Rusia-Ucraina LIVE TEXT. Un oficial american avertizează că Rusia are aproape 100% din trupe în poziție de invazie. Ucraina impune starea de urgență

Ucraina impune starea de urgență, după ce bombardamentele s-au intensificat la linia de contact din estul Ucrainei, ca urmare a faptului că Vladimir Putin a recunoscut săptămâna aceasta independenţa celor două regiuni separatiste pro-ruse, Doneţk şi Lugansk, şi a ordonat desfăşurarea trupelor ruseşti ca „forţe ale păcii”. Un oficial american din Apărare a anunțat că, în acest moment, trupele rusești sunt în poziție la aproape 100% din capacitate pentru o invazie.

de Redactia Observator

la 23.02.2022, 22:50

  • Vezi AICI cum s-au desfăşurat evenimentele zilei de marţi în conflictul Rusia-Ucraina şi care au fost urmările anunţului făcut de preşedintele rus, Vladimir Putin.

Ucraina impune starea de urgenţă, începând de joi

Ucraina a declarat stare de urgenţă începând de joi şi a sfătuit cetăţenii ucraineni aflaţi în Rusia să părăsească ţara cât mai repede, în timp ce Moscova a început să evacueze personalul diplomatic de la Ambasada sa de la Kiev.

„Nu pot prezice care ar putea fi următorul pas al Rusiei, al separatiştilor sau ce decizii personale va lua preşedintele rus”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Pe acelaşi subiect

Starea de urgenţă de 30 de zile ar putea restricţiona libertatea de mişcare a rezerviştilor înrolaţi, ar putea include restricţii asupra presei şi ar putea duce la verificări ale documentelor personale, potrivit unui proiect de lege care trebuie aprobat de parlament. Restricţiile vor intra în vigoare de joi. La rândul său, Rusia a evacuat personalul diplmatic de la Ambasada sa din Kiev, din motive de siguranţă.

Miercuri seară, președintele american Joe Biden a anunțat, miercuri, că administrația sa va impune sancțiuni Nord Stream 2 AG, compania responsabilă de construirea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania.

Două convoaie militare se îndreaptă spre Doneţk

Două convoaie separate cu echipamente militare, fără însemne de identificare, se îndreptau, miercuri, spre oraşul Doneţk, din estul Ucrainei, venind pe drumuri diferite dinspre graniţa cu Rusia, relatează Reuters, citând declaraţiile unui martor aflat pe teritoriul celor două regiuni recunoscute drept independente, luni, de către preşedintele rus Vladimir Putin, scrie news.ro.

Unul dintre convoaie era alcătuit din nouă tancuri şi un vehicul de infanterie de atac. Celălalt era format din camioane şi cisterne cu combustibil, conform declaraţiilor martorului citat.

Capacităţile militare ruseşti de la graniţa cu Ucraina reprezintă „aproape 100% din întreaga capacitate militară” pe care Pentagonul a anticipat că preşedintele rus, Vladimir Putin, o va desfăşura în zonă, a declarat, miercuri, un înalt oficial american al Apărării, în timpul unei conferinţe, la Pentagon.

„A desfăşurat aproape 100% din toate trupele militare pe care am anticipat că le va implica. Se apropie de 100%”, a precizat înaltul oficial. „Are peste două duzini de nave de război poziţionate în Marea Neagră”, a spus oficialul. „El are rachete de croazieră, are capacitatea de rachete balistice pregătită. Are blindate, artilerie, cu siguranţă infanterie, are forţe speciale”, a conchis el.

Un nou pachet de sancţiuni impuse Rusiei. 351 de membri ai Dumei de Stat, vizaţi

Consiliul UE a convenit, miercuri, 23 februarie, asupra unui pachet de sancţiuni impuse Rusiei drept răspuns la decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din Ucraina ca entităţi independente, precum şi la decizia ulterioară a preşedintelui rus de a trimite trupe militare în acele regiuni, conform unui comunicat al Consiliului. Sunt vizaţi 351 ai Dumei de Stat, care au votat în favoarea apelului adresat preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa autoproclamatelor ”republici” Doneţk şi Lugansk.

De asemenea, sunt vizate de sancțiuni alte 27 de persoane şi entităţi care au contribuit la subminarea sau ameninţarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei, scrie news.ro.

Consiliul UE a impus și restricţii asupra relaţiilor economice cu zonele controlate neguvernamental ale regiunilor Doneţk şi Lugansk, precum și restricţii privind capacitatea statului şi guvernului rus de a accesa capitalul, pieţele şi serviciile financiare ale UE.

Putin nu are sprijinul Turciei în conflictul ruso-ucrainean

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat prin telefon, miercuri, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre criza ruso-ucraineană şi despre garanţiile de securitate cerute de Moscova din partea NATO.

Erdogan i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că Ankara nu va recunoaşte nicio măsură care să afecteze suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, a anunţat Preşedinţia turcă. Mai mult, liderul turc a pledat pentru ca "o soluţie să fie găsită în baza Acordurilor de la Minsk" din 2014 şi 2015.

Rusia trimite grupuri tactice de batalion în Donbas

Rusia trimite soldați și tancuri în Donbas, după ce Vladimir Putin a recunoscut independența republicilor Lugansk și Donețk, potrivit premierului Letoniei. „Potrivit informațiilor mele, Putin mută forțe și tancuri suplimentare în teritoriile separatist din Donbas”, a declarat, miercuri, prim-ministrul leton Arturs Krišjānis Kariņš, potrivit CNN

Alte două surse din cadrul Serviciilor americane au confirmat pentru CNN că trupe rusești suplimentare au trecut granița în regiunea Donbas, după ce liderul de la Kremlin a recunoscut independența separatiștilor. Potrivit unui înalt oficial american, Rusia a desfășurat una sau două grupuri tactice de nivel batalion, fiecare având, în medie, 800 de militari. 

Un nou atac cibernetic în Ucraina

Autoritățile ucrainene au anunțat că mai multe site-uri guvernamentale au picat. În această săptămână, Kievul anunță că a identificat mai multe avertismente potrivit cărora grupări de hackerii pregătesc atacuri majore asupra agenţiilor guvernamentale, băncilor şi sectorului de apărare.

Ucraina a fost victima mai multor atacuri cibernetice în ultimele săptămâni, pentru care Kievul a acuzat Rusia. Moscova, care este angrenată într-o dispută tot mai accentuată cu Occidentul din cauza Ucrainei, a negat orice implicare.

Va declanșa Putin cel mai mare război din Europa de după 1945?

La 36 de ore după ce Vladimir Putin le-a ordonat ”trupelor de menținere a păcii” să intre în cele două zone separatiste pro-ruse din Ucraina, Donețk și Lugansk, încă nu există dovezi clare că acestea au sosit, relatează BBC.

”Forțele ruse au tot intrat și ieșit din cele două zone ucrainene pe durata celor opt ani de război, dar nu sunt dovezi clare cu privire la vreo schimbare pe teren de luni seară până în prezent. Înmulțirea bruscă a bombardamentelor cu obuze de-a lungul „liniei de contact” care desparte teritoriul controlat de separatiști de teritoriul controlat de guvernul ucrainean continuă, dar în rest nimic nu s-a schimbat. Dar a început un război nou, mai mare?

Semnele nu sunt bune. Căile diplomatice par să se închidă. Retorica Moscovei este ostilă. Imaginile din satelit arată că forțele ruse se strecoară și mai aproape de granițele Ucrainei. Guvernul de la Kiev mobiliează rezerviști. A luat Putin decizia de a declanșa ceea ce ar putea ajunge cel mai mare război din Europa de după 1945? Nimeni nu stie” a transmis Paul Adams, corespondentul BBC la Kiev. 

Civilii vor avea voie să poarte arme de foc

Rada Supremă, parlamentul ucrainean, a votat în primă lectură proiectul de lege prin care civilii vor avea dreptul la autoapărare şi să poarte arme de foc.

„Adoptarea acestei legi este pe deplin în interesul statului și al societății”, au spus autorii proiectului de lege, adăugând că legea este necesară din cauza „amenințărilor și pericolelor existente pentru cetățenii Ucrainei”.

Ucraina va declara starea de urgenţă pe fondul temerilor privind o iminentă invazie rusă

Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO) a cerut miercuri instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării în contextul a ceea ce consideră a fi drept agresiune rusă, cu excepţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, care se află deja sub o administraţie politico-militară, informează EFE, AFP, DPA şi Ukrinform.

După decizia SNBO, preşedintele (Volodimir Zelenski) trebuie să emită un decret privind instituirea stării de urgenţă în anumite regiuni, document ce trebuie aprobat de Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) în termen de două zile.

'Parlamentul ucrainean trebuie să se pronunţe asupra acestei decizii în termen de 48 de ore', a specificat secretarul SNBO, Oleksii Danilov în finalul reuniunii acestei structurii.

Starea de urgenţă poate fi introdusă pentru o perioadă de cel mult 30 de zile şi nu mai mult de 60 de zile în anumite zone, indică Ukrinform. În caz de necesitate, starea de urgenţă poate fi prelungită de către preşedinte, dar nu mai mult de 30 de zile.

Ucraina începe recrutarea rezerviștilor

Recrutarea îi priveşte pe rezerviştii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani”, iar ofiţeri şi militari din cadrul rezervei operaţionale urmează să se prezinte la unitatea de care aparţin în cazul în care este nevoie, anunţă Forţele terestre ucrainene, pe Facebook. ”Recrutarea începe azi (miercuri). Durata maximă a serviciului este de un an”, potrivit aceleiaţi surse.

Ucraina le cere cetăţenilor săi să părăsească "imediat" Rusia

Ministerul ucrainean de Externe îi îndeamnă miercuri pe cetăţenii ucraineni să părăsească Rusia cât mai rapid posibil, din cauza riscul unei escaladări militare din partea Moscovei, relatează AFP, citat de news.ro.

"Ministerul recomandă cetăţenilor ucraineni să se abţină de la orice călătorie în Rusia, iar celor care se află deja în Rusia să părăsească mediat teritoriul" rus, îndeamnă într-un comunicat diplomaţia ucraineană.

Cele trei scenarii posibile în conflictul dintre Rusia și Ucraina

Marea întrebare la care caută răspuns o lume întreagă, după ce Vladmir Putin a recunoscut independenţa enclavelor separatiste din estul Ucrainei şi a trimis acolo "trupe de menţinere a păcii", este "unde se va opri Rusia?".

Occidentul avertizează de săptămâni bune că Rusia se pregăteşte de o invazie totală a Ucrainei, Putin neagă vehement, chiar dacă mişcările îi trădează intenţiile. Jurnaliştii Reuters au cerut opiniile mai multor specialişti pentru a afla răspunsul la întrebarea "Care sunt cele trei scenarii care ar fi posibile în viitorul apropiat?"

Impactul sancţiunilor impuse până acum Rusiei va fi minim

Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au anunțat marți noi sancțiuni împotriva Rusiei, după recunoașterea de către Moscova a două regiuni separatiste din Ucraina ca entități independente.

Miniștrii europeni de externe au convenit să sancționeze 27 de persoane și entități, inclusiv bănci care finanțează factorii de decizie ruși și operațiunile din teritoriile separatiste.

Marea Britanie a impus sancțiuni lui Ghenadi Timcenko și altor doi miliardari cu legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin și asupra a cinci bănci - Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank și Black Sea Bank.

Potrivit Reuters, doar banca militară Promsvyazbank se află pe lista băncii centrale ruse a instituțiilor de credit cu importanță sistemică. Bank Rossiya se află deja sub sancțiunile SUA din 2014 pentru legăturile strânse cu oficialii de la Kremlin.

Vladimir Putin avertizează că interesele şi securitatea Rusiei sunt "non-negociabile"

Preşedintele rus Vladimir Putin insistă miercuri, într-un discurs, asupra caracterului ”non-negociabil” al intereselor şi securtăţii Rusiei, căreia îi laudă capacităţile militare, însă se declară dispus la căutarea unor ”soluţii diplomatice” în criza cu Ucraina, relatează AFP, citat de news.ro.

”Ţara noatră este în continuare deschisă unui dialog onest în vederea căutării unor soluţii diplomatice la probleme mai complexe”, declară Putin într-un discurs televizat, cu ocazia ”Zilei Apărătorilor Patriei”. ”Cu toate acestea, interesele şi securitatea cetăţenilor noştri sunt, pentru noi, non-negociabile”, subliniază el.

Putin cere Occidentului garanţii precum promisiunea ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO şi oprirea consolidării Alianţei Nord-Atlantce la frontiera rusă. El citează ca ameninţări la adresa Rusiei ”relaxarea sistemului de control al armamentului” şi ”activităţile militare ale NATO” şi insistă, din nou, că îngrijorările ţării sale rămân ”fără răspuns”.

Noi echipamente militare trimise in Belarus

Mai multe imagini filmate din satelit ilustrează o nouă desfăşurare a peste 100 de vehicule militare şi zeci de corturi, amplasate în sudul Belarusului, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Anunţul a fost făcut marţi de o companie privată americană.

Ambasadorul Rusiei în SUA atacă decizia de sancţionare a ţării

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite condamnă impunerea sancțiunilor președintelui american Joe Biden, sugerând că această mișcare ar afecta piețele financiare și energetice globale, precum și cetățenii de rând,

Potrivit unei postări recente pe pagina de Facebook a ambasadei Rusiei miercuri dimineața, ambasadorul Anatoli Antonov a spus:

Sancțiunile nu vor rezolva nimic în ceea ce privește Rusia. Este greu de imaginat că cineva din Washington se bazează pe Rusia să-și revizuiască cursul politicii externe sub amenințarea restricțiilor. Nu-mi amintesc nicio zi în care țara noastră a trăit fără restricții din partea lumii occidentale. Am învățat să lucrăm în astfel de condiții. Și nu numai să supraviețuim, ci și să ne dezvoltăm statul. Nu există nicio îndoială că sancțiunile impuse împotriva noastră vor afecta piețele financiare și energetice globale. Statele Unite nu vor fi lăsate deoparte, unde cetățenii obișnuiți vor simți toate consecințele creșterii prețurilor.”

Premierul australian vorbeşte despre o posibilă invazie completă a Ucrainei

Scott Morrison, premierul australian, și-a deschis discursul susţinând declarațiile SUA cum că „invazia Ucrainei a început efectiv deja”. El a condamnat ferm acțiunea „neprovocată” și „inacceptabilă” a Rusiei, scrie BBC.

Morrison a mai spus, de asemenea, că Rusia este „pregătită pentru a finaliza o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar aceasta este probabil să aibă loc în următoarele 24 de ore. Există chiar rapoarte despre posibile bombardamente și acţiuni de aşa natură care ar putea indica faptul că războiul a început deja”.

Joe Biden a prezentat, marţi seară, sancţiunile impuse de SUA administraţiei de la Kremlin. Casa Albă anunţase deja că intenţionează să impună noi restricţii comerciale şi economice în Doneţk şi Lugansk, cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei a căror independenţă a fost recunoscută, luni seară, de Vladimir Putin.

Anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden

"Ieri, Vladimir Putin a recunoscut două regiuni din Ucraina ca state independente. Şi, în mod bizar, a declarat că aceste regiuni nu mai fac parte din Ucraina şi sunt teritorii suverane. Noaptea trecută, Putin a permis forţelor armate să pătrundă în aceste regiuni, iar azi pretinde că regiunile sunt mai extinse decât cele menţionate anterior, dorind să se extindă în zona aflată sub jurisdicţia guvernului ucraienan", şi-a început discursul Joe Biden

De partea cealaltă a Atlanticului, şeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell, a anunţat că Uniunea Europeană a limitat accesul Rusiei la pieţele financiare europene şi a avertizat că UE "mai are muniţie muniţie pentru a continua să sancţionăm comportamentul rusesc dacă va fi nevoie. Acest pachet de sancţiuni care a fost aprobat în unanimitate de statele membre va răni Rusia - şi o va răni foarte rău. Am limitat accesul Rusiei la pieţele noastre financiare. Acest pachet a fost completat de o decizie luată de Germania, transmit un cuvânt de apreciere, care a anunţat că anulează procesul de certificare a gazoductului Nord Stream 2", a fost o parte din discursul lui Joseph Borrell. 

Reacţia Franţei după anunţul lui Vladimir Putin

Franţa, care şi-a asumat rolul de mediator în criza ruso-ucraineană prin preşedintele Emmanuel Macron, a reacţionat în mod suplimentar faţă de blocul european. Ministrul francez de Externe a anunţat că anulează întâlnirea cu omologul său rus Serghei Lavrov ca urmare a acţiunilor Rusiei. Vladimir Putin "nu mai onorează semnătura Rusiei. Acum nu mai există reguli privind stabilitatea şi securitatea Europei. Instrumentele, tratatele, actele juridice care asigurau stabilitatea Europei sunt toate desuete", a declarat, marţi seară, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

Rusia ameninţă cu un preţ uriaş pentru gaze

Rusia răspunde cu un preţ majorat pentru gaze. Dimitri Medvedev, fostul premier rus, a postat pe Twitter un mesaj care dă fiori întregii Europe: preţuri de 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz. Totul după anunţul Germaniei de a bloca gazoductul Nord Stream 2.

"Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!", a fost mesajul lui Dimitri Medvedev, postat pe contul său de Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Conflictul Rusia-Ucraina LIVE TEXT. Un oficial american avertizează că Rusia are aproape 100% din trupe în poziție de invazie. Ucraina impune starea de urgență