Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Podul durerii: 15.000 de haitieni, blocaţi şi ameninţaţi cu deportarea de autorităţile americane: "Pentru unii migranţi călătoria durează şi cinci luni. Mulţi dintre ei mor pe drum"

Criză umanitară fără precedent la graniţa Statelor Unite cu Mexicul. Cu speranţa că vor scăpa de sărăcie şi corupţie, aproape 15 mii de haitieni s-au strâns sub un pod din Texas, după ce administraţia Biden a anunţat că nu se vor mai face deportări în statul din Caraibe. Copleşite de numărul mare de migranţi, autorităţile americane s-au răzgândit. Toţi cei care intră ilegal în Statele Unite vor fi deportaţi cu mai multe zboruri programate în următoarea perioadă.

de Redactia Observator

la 19.09.2021 , 20:37

Sunt imaginile disperării. Mii de migranţi şi-au făcut locuinţe din lemn, pături şi cartone sub podul internaţional din oraşul Del Rio. Cei mai mulţi vin din Haiti şi încearcă să obţină rezidenţă în Statele Unite. Cum însă toţi stau ilegal pe malul american al fluviului Rio Grande sunt obligaţi să-l traverseze ca să se aprovizioneze din Mexic. Fie că au nevoie de mâncare, de apă sau de scutece pentru copii, trebuie să treacă graniţa. 

Oamenii au început să se îmbulzească masiv după ce pe 8 septembrie administraţia Biden a anunţat că nu se vor mai face deportări în Haiti. 

Ted Cruz, senator republican de Texas: Toţi cei aflaţi deja aici şi-au sunat familiile şi prietenii şi numărul lor a crescut exponenţial. Este greşit. Este inuman!

Vezi și

Criză umanitară la graniţa Statelor Unite cu Mexicul

Pe acelaşi subiect

Zece zile mai târziu, autorităţile americane şi-au dat seama că nu fac faţă valului de migranţi, aşa că au revenit asupra deciziei şi au închis frontiera din Del Rio, atât pentru maşini, cât şi pentru pietoni. În loc să fie primiţi în SUA, haitienii sunt acum blocaţi. Şi ameninţaţi că vor fi deportaţi. Autorităţile deja au anunţat că urmează deportarea pe cale aeriană, iar numărul zborurilor va creşte până la zece pe săptămână.

Guerline Jozef, director organizaţie umanitară Haiti: Pentru unii migranţi călătoria durează şi cinci luni. Mulţi dintre ei mor pe drum. Şi totul doar ca să fie deportaţi înapoi la acelaşi dezastru. Dacă superputerea Statele Unite nu poate să se îngrijească de oamenii veniţi la graniţele lor. Cum vă aşteptaţi să fie primiţi în Haiti ?

Pentru a evita astfel de crize pe viitor, guvernatorul din Texas a triplat bugetul alocat securităţii graniţelor, de la un miliard, la trei miliarde de dolari. Într-un raport al ONU din primăvara acestui an, Haiti, stat devastat de cutremure, furtuni şi corupţie, ocupa poziţia 16 în topul celor mai sărace ţări din lume.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Podul durerii: 15.000 de haitieni, blocaţi şi ameninţaţi cu deportarea de autorităţile americane: "Pentru unii migranţi călătoria durează şi cinci luni. Mulţi dintre ei mor pe drum"