Antena Meniu Search
x

Poliția o caută pe Hayat Boumeddiene, în contextul în care Al-Qaida amenință cu noi atacuri

Poliția franceză o caută în continuare pe Hayat Boumeddiene, presupusa concubină a lui Amedy Coulibaly, autorul luării de ostatici de vineri la un magazin kosher din estul Parisului

Poliția franceză o caută în continuare pe Hayat Boumeddiene, presupusa concubină a lui Amedy Coulibaly, autorul luării de ostatici de vineri la un magazin kosher din estul Parisului

Atenția internațională a fost concentrată, începând de miercuri, asupra unei serii de acțiuni cu caracter terorist comise în Franța, printre care un atac armat soldat cu 12 morți și 11 răniți la sediul publicației satirice franceze Charlie Hebdo și o luare de ostatici la un magazin evreiesc din estul Parisului. Atentatul de la sediul Charlie Hebdo, cel mai sângeros din istoria Franței, a provocat o undă de șoc în lumea întreagă.

Vineri, cu puțin timp înainte de ora 16:00 GMT, unitățile de elită ale jandarmeriei franceze i-au împușcat mortal într-o localitate situată la nord-est de Paris pe autorii atacului asupra redacției Charlie Hebdo, jihadiștii Said și Chérif Kouachi, care au ieșit trăgând asupra forțelor de securitate din tipografia unde se aflau, împreună cu un ostatic. Un membru al forțelor de ordine a fost rănit în timpul operațiunii, dar ostaticul a fost eliberat teafăr și nevătămat.

Aproape simultan, a fost declanșat un asalt asupra magazinului evreiesc din estul Parisului, unde un bărbat a luat ostatice mai multe persoane. După mai multe explozii, polițiștii au pătruns în magazin. La puțin timp după aceea, cel puțin cinci ostatici au fost scoși de polițiști din magazin. Autorul luării de ostatici, Amedy Coulibaly, a fost ucis de forțele de intervenție. Poliția franceză afirmă că acesta a omorât patru ostatici.

Alte cinci persoane se află încă în arestul poliției, în legătură cu actele cu caracter terorist comise în Paris în această săptămână, potrivit Le Monde. Identitatea lor nu a fost însă dezvăluită, din motive de securitate.

Pe de altă parte, Cherif Kouachi, a declarat postului BFMTV înainte de a fi ucis de forțele speciale franceze că a fost trimis de AQAP (cu baza în Yemen) să comită atentatul de miercuri de la Charlie Hebdo. Un lider al AQAP, Harith al-Nadhari, a amenințat Franța cu comiterea de noi atacuri și i-a lăudat pe frații Kouachi, apreciind că ei erau ''soldați care nu se temeau de moarte''.

''Unii dintre fiii Franței au fost lipsiți de respect față de profeții lui Allah, așa că un grup de soldați credincioși ai lui Allah s-au dus la ei și le-au predat lecția respectului și a limitelor libertății de exprimare'', a spus reprezentantul AQAP într-un mesaj transmis de postul de radio online Al-Malahem.

Atentatul de miercuri de la redacția Charlie Hebdo — cel mai sângeros din istoria Franței și care a provocat o undă de șoc în lumea întreagă — a fost comis de frații Cherif și Said Kouachi drept răzbunare după ce săptămânalul satiric francez a publicat o caricatură cu liderul grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Poliția o caută pe Hayat Boumeddiene, în contextul în care Al-Qaida amenință cu noi atacuri