Antena Meniu Search
x

Un politician cu origini româneşti, şanse mari să devină noul premier din Israel

La aproape 24 de ore de la închiderea urnelor, suspansul persistă în Israel. Niciunul dintre marile partide de pe scena politică nu a reuşit să obţină majoritatea necesară pentru a forma guvernul. După numărarea a peste 90 la sută din voturi, actualul premier, Benjamin Netanyahu, este în dezavantaj

de Redactia Observator

la 18.09.2019, 22:21

Vezi și

La aproape 24 de ore de la închiderea urnelor, suspansul persistă în Israel. Niciunul dintre marile partide de pe scena politică nu a reuşit să obţină majoritatea necesară pentru a forma guvernul. După numărarea a peste 90 la sută din voturi, actualul premier, Benjamin Netanyahu, este în dezavantaj, iar şansele lui de a obţine un al cincilea mandat sunt puse sub semnul întrebării.

În ciuda optimismului afişat, Benjamin Netanyahu a pierdut pariul politic făcut atunci când a convocat alegeri anticipate. Premier din 2009 până în prezent, spera să transforme legislativele într-un referendum care să îi confirme influenţa. 

Israelienii l-au contrazis în două rânduri. În aprilie, ca şi acum, partidul Likud a fost departe de majoritatea necesară pentru a forma guvernul. Nici locurile câştigate de aliaţii tradiţionali, extrema dreaptă şi ultra-ortodocşii, nu sunt suficiente pentru a-i asigura cele 61 de locuri în Parlament.

Miza este uriaşă pentru Benjamin Netanyahu. Victoria l-ar transforma în cel mai longeviv premier israelian din istorie, dar l-ar proteja şi de dosarele de corupţie în care este anchetat. 

Premierul israelian este acuzat că a promovat interesele mai multor oameni de afaceri în schimbul unor cadouri de sute de mii de dolari. Ar fi încercat şi să cumpere articole favorabile în două publicaţii. 

Electoratul i-a dat mai mult credit rivalului său - un fost general cu origini româneşti - Benny Gantz. Ca număr de voturi, partidul fostului şef al forţelor armate l-a depăşit pe cel al lui Netanyahu. 

Preşedintele va alege candidatul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru postul premier. Acesta va avea la dispoziţie şase săptămâni pentru a forma un guvern, dar negocierile se anunţă dificile. Specialiştii prezic un nou scrutin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Un politician cu origini româneşti, şanse mari să devină noul premier din Israel