Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Poveste demnă de serialul "The Americans". Cei doi copii ai spionilor eliberaţi au aflat că sunt ruşi de abia în avion. Putin i-a salutat în spaniolă

Cei doi copii ai cuplului de spioni ruşi arestaţi în Slovenia, Anna și Artem Dulțev, incluşi în schimbul istoric de prizonieri între Occident şi Rusia, nu au știut că sunt ruși. Au aflat atunci când avionul lor a decolat spre Moscova. Cei doi minori, fată şi băiat nu vorbesc rusă, așa că Putin i-a salutat în spaniolă la primirea pe aeroport

de Redactia Observator

la 02.08.2024 , 20:28

Artem Dulţev şi Anna Dulţeva au o poveste demnă de serialul cu spioni "The Americans". Cuplul de spioni sub acoperire a ajuns în Slovenia în 2017 cu pașapoarte argentiniene cu numele Ludwig Gisch și Maria Rosa Mayer Munoz.

Locuiau în Ljubljana, Slovenia, împreună cu cei doi copii ai lor şi pretindeau că sunt un cuplu argentinian. Din Slovenia au îndeplinit sarcini pentru serviciile secrete ruse din întreaga Europă. Au fost reținuți la sfârșitul anului 2022. "Maria" poza în proprietara unei galerii de artă, dar, deşi nu era cunoscută pe piața de artă din ţară.

Au înfiinţat în Slovenia o companie IT și o galerie de artă online, scrie agenţia rusă de stat TASS. După invadarea Ucrainei în 2022, serviciile de informații dintr-o țară nespecificată au recomandat slovenilor să acorde atenție familiei, potrivit TASS. Polițiștii au reuşit să-i identifice pe baza amprentelor, comparându-le pe cele ale aşa-zişilor argentineni cu cele ale celor doi Dulţev, aflate în baza de date a Interpolului.

Vezi și

Cuplul a fost arestat, iar cei doi copii au fost transferați în plasament. În ajunul transferului, cei doi au mărturisit că sunt spioni ruşi. Pe 31 iulie 2024, o instanță din Ljubljana i-a condamnat la un an și șapte luni de închisoare pentru spionaj (cam cât au stat deja în arest).

Pe acelaşi subiect

Deși unele surse din presă externă sugerează că Artem Dulţev şi Ana Dulţeva ar fi ofițeri SVR (Serviciul de Informații Externe al Rusiei), trecutul lor indică cel mai probabil că lucrează pentru GRU (Direcţia Principală de Informații  militare a Statului Major al Forțelor Armate), scrie site-ul rusesc de investigaţii The Insider.

Filmările difuzate joi noapte de Kremlin includ imagini în care Ana Dulţeva, în lacrimi, este îmbrăţişată la scara avionului de Vladimir Putin, la revenirea în Rusia. Cei doi au sosit în ţară cu doi copii minori: o fată şi un băiat. 

"Cei doi copii au aflat că sunt ruși doar când avionul a decolat de la Ankara", a dezvăluit vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. "Când copiii au coborât din ​​avion, ei nu vorbesc rusă, Putin i-a salutat în spaniolă, a spus Buenas noches (în spaniolă "bună seara"), a mai spus Peskov. 

"Ieri și-au întrebat părinții cu cine se întâlnesc, nici măcar nu știau cine este Putin. Dar așa lucrează agenţii ilegali, ei fac astfel de sacrificii de dragul muncii lor, din dedicaţie", a adăugat Peskov.  El a avertizat totodată că ofițerii ruși de informații ar putea fi privați de drepturile părintești în Occident. 

Cine sunt cei opt ruşi eliberaţi de Occident

Opt cetăţeni ruşi, plus doi copii, s-au întors joi seara în Rusia în urma schimbului de deţinuţi efectuat între Rusia şi Occident, cel mai amplu de la încheierea Războiului Rece. În schimbul celor opt persoane, Moscova a fost de acord să elibereze un număr dublu de deţinuţi, cetăţeni americani sau disidenţi ruşi, care ispăşeau diverse pedepse cu închisoarea.

Vadim Krasikov era cel mai "preţios" deţinut rus pe care îl avea Occidentul, iar Vladimir Putin îşi dorea foarte mult să-l aducă acasă. Kremlinul a confirmat vineri că este agent FSB, a activat în grupul Alpha şi era coleg cu bodyguarzii lui Putin. A fost arestat în 2019 după ce l-a împuşcat mortal pe separatistul cecen cu origini georgiene Zelimhan Hangoşvili, în plină zi, într-un parc din Berlin.

Artem Dulţev şi Anna Dulţeva, doi spioni ruși condamnaţi în Slovenia la un an și șapte luni de închisoare.

Mihail Mikuşin s-a dat cercetător brazilian (pe nume Jose Assis Giammaria) pentru a prelua un post la o universitate din Norvegia în 2021. A fost angajat acolo, în mod ironic, pentru evaluarea ameninţărilor la adresa securităţii hibride. A fost expus în 2022 ca ofițer rus sub acoperire şi arestat. 

Vladislav Kliuşin: Om de afaceri rus cu legături cu Kremlinul,  a fost condamnat la nouă ani de închisoare în SUA pentru rolul său într-o schemă de insider-trading în valoare de 90 de milioane de dolari, în care au fost piratate informaţii secrete privind veniturile mai multor companii.

Roman Seleznev: Fiul unui deputat din duma rusă, Seleznev este un hacker inculpat în Statele Unite în 2011 pentru spargere de servere pentru furt de date. A fost condamnat la 27 de ani de închisoare, cea mai lungă sentinţă pentru piraterie informatică pronunţată vreodată în SUA.

Vadim Konoşcenok: Agent FSB, arestat de Estonia în 2022 la cererea SUA pentru trafic ilegal de arme şi electronice americane, duse în Rusia prin Estonia.  

Pablo González (Pavel Rubţov): Cu dublă cetăţenie, spaniolă şi rusă, González este un jurnalist care a lucrat mulţi ani pentru publicaţii spaniole, circula frecvent în Rusia şi Ucraina. A fost arestat în Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în februarie 2022, fiind acuzat de spionaj.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Poveste demnă de serialul "The Americans". Cei doi copii ai spionilor eliberaţi au aflat că sunt ruşi de abia în avion. Putin i-a salutat în spaniolă