Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Primele imagini cu Evan Gershkovich în libertate. Joe Biden şi Kamala Harris i-au întâmpinat la aeroport pe americanii eliberaţi de ruşi

Primele imagini cu jurnalistul american Evan Gershkovich în libertate după ce a stat mai bine de un an şi jumătate în spatele gratiilor ruseşti.  El, Paul Whelan şi Alsu Kurmasheva, eliberaţi de Rusia, au ajuns în Statele Unite. Preşedintele Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris i-au întâmpinat la aeroport.

de Redactia Observator

la 02.08.2024 , 14:23

Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris i-au primit la aeroport, joi seară târziu, la sosirea în Statele Unite, pe trei dintre deţinuţii eliberaţi de Rusia, printre care jurnalistul american Evan Gershkovich, la finalul celui mai mare acord de schimb de deţinuţi între ruşi şi occidentali de la sfârşitul Războiului Rece, relatează AFP.

Evan Gershkovich, Paul Whelan şi Alsu Kurmaşeva au ajuns în SUA

Foştii deţinuţi din Rusia, Evan Gershkovich, fostul puşcaş marin Paul Whelan şi jurnalista ruso-americană, Alsu Kurmaşeva, au sosit la bordul unui avion care a aterizat în jurul orei locale 23:40 la baza militară Andrews, lângă Washington. Toţi trei au fost întâmpinaţi de prieteni apropiaţi şi de familie, dar şi de preşedintele Joe Biden şi de vicepreşedintele Kamala Harris, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Vezi și

Evan Gershkovich, reporter la The Wall Street Journal, era deţinut în Rusia din martie 2023. Alsu Kurmaşeva, jurnalistă la Radio Europa Liberă era, de asemenea, încarcerată în Rusia de anul trecut, în timp ce Paul Whelan se afla în închisoare de la sfârşitul anului 2018 pentru spionaj.

Pe acelaşi subiect

În 2023, Evan Gershkovich realiza un reportaj când a fost arestat de Serviciile ale Moscovei. A fost atunci acuzat că spionează o uzină de tancuri pentru CIA, iar luna trecută a fost condamnat la 16 ani de închisoare. Soarta lui părea pecetluită, aşa că vestea că se va întoarce acasă a fost primită cu extrem de mult entuziasm de familie şi de colegii de breaslă. În total, 16 prizonieri au fost eliberaţi în schimbul a 8 deţinuţi ruşi întemniţaţi pe teritoriile NATO. Cei 24 de foşti prizonieri au ajuns cu avionul în Turcia, ţară care a coordonat schimbul. 

"Se simte minunat, ne pregătim pentru asta de mult timp. Eram absolut convins că putem duce totul la bun sfârșit. Am vorbit serios când am spus că alianțele fac diferența: au intervenit, şi-au asumat răspunderea pentru noi. A contat foarte mult. Sunt încântat că au ajuns acasă" a declarat Joe Biden.  Alături de Joe Biden a stat şi vicepreşedintele Kamala Harris, candidatul democrat la prezidenţiale. "Autoritățile ruse i-au arestat, i-au judecat în procese fictive și i-au condamnat la lungi perioade de detenție."

Serviciile de informaţii turce au efectuat la Ankara cea mai importantă operaţiune de schimb de deţinuţi din ultima perioadă, a anunţat în cursul zilei de joi preşedinţia turcă. Indicii în acest sens existau deja de câteva zile, însă surpriza a fost amploarea schimbului de ostatici. Acordul a dus la eliberarea a 16 persoane deţinute în Rusia şi Belarus, în schimbul a 10 ruşi (opt adulţi şi doi copii) care erau încarceraţi în Statele Unite, Germania, Polonia, Slovenia şi Norvegia, fiind cel mai mare schimb de deţinuţi de după Războiul Rece.

La rândul lor, ruşii eliberaţi, inclusiv agentul FSB Vadim Krasikov, care ispăşea o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă în Germania pentru uciderea unui separatist cecen, au fost întâmpinaţi joi seara la Moscova de preşedintele Vladimir Putin în persoană.

La Casa Albă, înconjurat de familiile americanilor eliberaţi, preşedintele Joe Biden salutase anterior "deciziile curajoase" luate de aliaţii europeni pentru a face posibil acest schimb "istoric", lăudând "concesiile semnificative" făcute de Germania şi coordonarea asigurată de Turcia.

Primindu-i, joi seara, la Köln, pe unii dintre foştii deţinuţi eliberaţi de Rusia şi Belarus, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că aceştia "s-au temut pentru viaţa lor". Printre aceştia se numărau Rico Krieger, un german condamnat în Belarus pentru "terorism" şi "mercenariat", şi opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la sfârşitul anului 2022 în Rusia la opt ani şi jumătate de închisoare pentru denunţarea crimelor atribuite Moscovei în Ucraina.

Cancelarul Scholz a mărturisit însă că decizia de eliberare a presupusului agent FSB Krasikov a fost "dificilă", dar a "salvat vieţi". Joe Biden s-a declarat încântat de "iscusinţa diplomatică" a acestui schimb amplu. "De la Războiul Rece încoace, nu au mai fost schimbate atât de multe persoane în acest mod", a adăugat consilierul său pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, şi "după ştiinţa noastră, nu a existat niciodată un schimb care să implice atât de multe ţări",  a punctat el.

Casa Albă a dezvăluit că a negociat eliberarea lui Aleksei Navalnîi

Casa Albă a dezvăluit, de asemenea, că a lucrat luni de zile pentru a obţine eliberarea fostului inamic numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, înainte ca acesta să moară în februarie într-o închisoare din Arctica, în circumstanţe neclare.

"Zece deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi trei în Statele Unite", a precizat Ankara, care i-a împărţit în şapte avioane. Cei "doi minori" ar fi copiii unui cuplu de spioni ruşi, Artem Viktorovici Dulţev şi Anna Valerevna Dulţeva, care au fost arestaţi în Slovenia la sfârşitul anului 2022. Copiii se aflau în plasament, potrivit presei slovene.

Acesta este primul schimb între Moscova şi Occident de la eliberarea, la sfârşitul anului 2022, a baschetbalistei americane Brittney Griner, care era deţinută în Rusia pentru trafic de droguri, în schimbul eliberării cunoscutului traficant de arme rus Viktor Bout, care era încarcerat în Statele Unite.

Casa Albă: Nu s-au dat bani în schimbul de deţinuţi între Rusia şi Occident

Nu s-au dat bani în cadrul celui mai mare schimb de deţinuţi între Est şi Vest de la sfârşitul Războiului rece, a declarat joi consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, citat de Reuters. Sullivan a adăugat că niciuna dintre sancţiunile impuse Rusiei nu a fost relaxată pentru a facilita acest schimb de deţinuţi.

La rândul său, NATO a salutat joi eliberarea deţinuţilor de către Rusia, ca parte a unui schimb important cu ţări occidentale, asigurând că acordul a fost negociat de membri ai Alianţei, potrivit AFP. "Salutăm eliberarea mai multor deţinuţi din Rusia astăzi. Acordul care a condus la eliberarea lor a fost negociat cu cooperarea mai multor aliaţi din NATO", a explicat o purtătoare de cuvânt, Farah Dakhlallah

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Ştiri externe » Primele imagini cu Evan Gershkovich în libertate. Joe Biden şi Kamala Harris i-au întâmpinat la aeroport pe americanii eliberaţi de ruşi