Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto Putin l-a întâmpinat la aeroport cu îmbrățișări și covor roșu pe asasinul Vadim Krasikov, eliberat de Germania

Cetăţenii ruşi implicaţi în complexul schimb de deţinuţi cu ţările occidentale au ajuns joi seara târziu la Moscova şi au fost întâmpinaţi la aeroport de însuşi preşedintele Vladimir Putin, au relatat agenţiile de presă ruse, în timp ce site-ul Kremlinului publică un filmuleţ, transmite News.ro.

de Redactia Observator

la 02.08.2024 , 13:50

Vadim Krasikov și Vladimir Putin
Putin l-a întâmpinat la aeroport cu îmbrățișări și covor roșu pe asasinul Vadim Krasikov, eliberat de Germania - X / Maria Avdeeva

Cei opt repatriaţi vor primi distincţii de stat, a anunţat Putin. Liderul de la Kremlin le-a spus că patria lor "nu i-a uitat, nici măcar pentru un minut".

Potrivit agenţiilor de presă ruse, la întâlnirea cu repatriaţii au mai participat şeful serviciului de informaţii FSB, Aleksandr Bortnikov, şeful serviciului de informaţii externe SVR, Serghei Narîşkin, şi ministrul apărării, Andrei Belousov.

Printre cei opt repatriaţi se numără Vadim Krasikov, condamnat de un tribunal german pentru uciderea unui disident cecen la Berlin, şi doi bărbaţi condamnaţi pentru infracţiuni informatice în Statele Unite, Vladislav Kliuşin şi Roman Selezniov.

Articolul continuă după reclamă

Printre persoanele repatriate se numără şi doi minori, care sunt copiii unui cuplu de ruşi eliberat de Slovenia, după ce a fost acuzat de spionaj.

Avionul care i-a transportat pe cetăţenii ruşi eliberaţi în cadrul schimbului de deţinuţi a sosit la Moscova de la Ankara. CNN a relatat anterior că în total şapte aeronave au fost implicate în schimbul de deţinuţi, conform datelor de urmărire a zborurilor. Şase dintre zboruri sunt avioane înregistrate în SUA, iar datele de urmărire arată că acestea se îndreptau spre nord-est din capitala turcă şi zburau prin Europa.

Cine este asasinul rus Vadim Krasikov

Vadim Krasikov, un rus eliberat vineri din închisoare în Germania în cadrul unui schimb de prizonieri între Moscova și Occident, a fost condamnat pentru uciderea în 2019 a unui fost militant cecen în timp ce se plimba în plină zi într-un parc din centrul Berlinului.

Crima, comisă la câteva minute de mers pe jos de parlament și de biroul cancelarului de atunci Angela Merkel, a stârnit indignare în Germania, ceea ce a complicat încercările de a-l schimba cu lista tot mai lungă de prizonieri politici pe care Occidentul ar dori să-i elibereze din închisorile rusești, potrivit Reuters.

Judecătorul a calificat uciderea cetățeanului georgian Zelimkhan Khangoșvili drept "terorism de stat", adăugând că ordinul a venit aproape sigur de la Putin însuși, informează Mediafax.

Printre dovezile pe care le-a citat pentru implicarea statului rus s-au numărat documentele oficiale rusești care conțineau o identitate falsă și faptul că legea rusă îl împuternicește pe Putin să ordone uciderea dușmanilor de stat din străinătate.

Zelimkhan Khangoșvili, asasinat în plină stradă, într-o zi însorită de august

Cele trei focuri trase cu un pistol Glock într-o zi însorită de august au fost considerate crimă "cu circumstanțe agravante deosebit de grave" - cea mai gravă condamnare posibilă în temeiul legislației germane.

În special agravant a fost faptul că Khangoșvili renunțase de mult timp la orice luptă violentă pentru independența cecenă, a declarat judecătorul.

"Acesta nu a fost un act de autoapărare din partea Rusiei. Acesta nu a fost și nu este altceva decât terorism de stat", a declarat el. "Patru copii și-au pierdut tatăl, doi frați pe fratele lor".

Krasikov s-a născut în Kazahstan, pe atunci parte a Uniunii Sovietice, în 1965. El a lucrat pentru serviciul rus de securitate de stat FSB, unde, potrivit anchetatorilor cu sursă deschisă Bellingcat, a devenit un asasin specializat.

Germania a expulzat 101 de diplomați de la uriașa ambasadă a Rusiei după asasinatul comis de Krasikov

Condamnarea lui Krasikov în decembrie 2021 a declanșat expulzarea a doi dintre cei 101 diplomați care lucrau atunci în uriașa ambasadă a Rusiei la Berlin. Numărul acestora a fost redus cu încă 50 după invazia Rusiei în Ucraina.

A intrat în Germania prin Franța, cu acte false, sub numele de Vadim Sokolov. A fost arestat la câteva minute după ce a venit cu bicicleta în spatele lui Khangoșvili și l-a împușcat mortal; trecătorii l-au văzut schimbându-și hainele, bărbierindu-și barba și aruncându-și bicicleta într-un iaz și au alertat poliția.

În timp ce Krasikov a pledat nevinovat și a susținut că era de fapt Sokolov, un inginer în construcții din Sankt Petersburg care vizita Berlinul ca turist, Putin i-a recunoscut implicit identitatea și profesia. Anul trecut, fără a-l numi pe Krasikov, el a vorbit despre dorința sa de a asigura eliberarea cuiva care "a eliminat un bandit într-una dintre capitalele europene".

Germanii au fost ajutați de serviciile de securitate ucrainene pentru a-l identifica pe asasin

Anchetatorii l-au identificat pe Krasikov cu ajutorul serviciilor de securitate ucrainene, care au reperat imagini cu un bărbat cu tatuaje identice - aparent ale unui demon purtând o coroană și un șarpe - la a doua sa căsătorie, cu o femeie din orașul ucrainean Harkov, în 2010.

Pe tot parcursul procesului său, acesta s-a străduit să nu recunoască instanța, îndepărtându-și adesea căștile care transmiteau interpretarea atunci când erau audiați martorii împotriva sa.

Pentru Germania, eliberarea sa este complexă din punct de vedere juridic, în special având în vedere gravitatea infracțiunii.

Specialiștii au sugerat că acesta ar putea fi eliberat în baza unui acord teoretic prin care să își ispășească pedeapsa în Rusia, chiar dacă Kremlinul ar alege apoi să renunțe la acest lucru. Alternativ, procurorii ar putea declara că nu mai doresc ca sentința sa să fie executată.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Putin l-a întâmpinat la aeroport cu îmbrățișări și covor roșu pe asasinul Vadim Krasikov, eliberat de Germania