PREDICŢIILE unui cercetător despre situaţia din Turcia: "Fie are loc un mare RĂZBOI civil, fie există altă ipoteză - ASASINAREA lui Erdogan”

Publicat: 24.04.2017, 17:25.
Actualizat: 24.04.2017, 17:31

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus plângere împotriva unui cercetător francez care a evocat posibila sa ”asasinare”, comentând victoria în referendumul controversat care-i consolidează puterile, scrie luni agenţia proguvernamentală de presă Anadolu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus plângere împotriva unui cercetător francez care a evocat posibila sa ”asasinare”, comentând victoria în referendumul controversat care-i consolidează puterile, scrie luni agenţia proguvernamentală de presă Anadolu.

Philippe Moreau Defarges, un cercetător de la Institutul Francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI) a apreciat sâmbătă, în emisiunea "7 jours dans la monde" (”7 zile în lume”) a postului francez BFM Business, că recursurile care contestă victoria preşedintelui turc invocând eventuale nereguli ”nu vor conduce nicăieri, deoarece Erdogan va avea grijă să închidă tot”.

Enumerând posibile scenarii în Turcia, Moreau Defarges a adăugat că ”fie are loc un mare război civil, fie există altă ipoteză, care este dificil de evocat, asasinarea sa”.

Citește și:

Un avocat care-l reprezintă pe Erdogan, Huseyin Aydin, a depus plângere luni împotriva lui Moreau Defarges la Parchetul din Ankara, potrvit Anadolu.

Plângerea asimilează declaraţiile cercetătorului francez ”unei incitări” la asasinarea preşedintelui turc, potrivit aceleiaşi surse.

În urma controversei pe care a provocat-o prin declaraţiile sale, Philippe Moreau Defarges a prezentat sâmbătă scuze, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

”Unele dintre declaraţiile mele au fost lipsite de tact şi au putut să fie interpretate. Ţin să-mi exprim regretul puternic şi îmi prezint scuzele sincere persoanelor sau grupurilor pe care le-am putut afecta”, a scris el.

În pofida acestui mesaj, declaraţiile sale de pe BFM provocau luni condamnări în Turcia.

”Un fost diplomat francez îndeamnă în mod deschis la asasinarea preşedintelui Erdogan. IFRI trebuie să pună capăt colaborării sale şi să prezinte scuze”, a scris luni pe contul său de Twitter o consilieră a lui Erdogan, Gulnur Aybet.

Referendumul de la 16 aprilie pe tema consolidării puterilor lui Erdogan s-a încheiat cu o victorie fragilă a taberei ”da”.

Opoziţia turcă a contestat legalitatea unei decizii de ultim moment a Înaltului Consiliu Electoral (YSK) de a considera ca valide buletine de vot nemarcate cu ştampila oficială, apreciind că ar această hotărâre ar fi favorizat victoria taberei ”da”.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.