Antena Meniu Search
x

Următoarele 5 până la 10 ierni vor fi dificile, avertizează premierul belgian, în timp ce preţurile energiei în Europa au atins noi recorduri

Următoarele „5 până la 10 ierni vor fi dificile”, a avertizat luni prim-ministrul belgian Alexander De Croo, în timp ce preţurile energiei în Europa au crescut la noi niveluri record, transmite Bloomberg.

de Redactia Observator

la 23.08.2022, 10:17

Următoarele "5 până la 10 ierni vor fi dificile", avertizează premierul belgian
Următoarele "5 până la 10 ierni vor fi dificile", avertizează premierul belgian - Shutterstock

„Evoluţia situaţiei este foarte dificilă în toată Europa”, a spus De Croo reporterilor. „Unele sectoare se confruntă cu dificultăţi serioase din cauza acestor preţuri ridicate la energie”, a adăugat el.

Comentariile sale vin pe fondul creşterii preţurilor la gaze naturale în Europa, precum ăi a preţului la energia electrică  din cauza ameninţării unor noi reduceri ale livrărilor Rusiei.

Prețul gazului în Europa a trecut, luni, de pragul de 3.000$ pe mia de metri cubi

Un nou episod în criza energetică declanşată de războiul din Ucraina. Prețul gazului în Europa a trecut de pragul de 3.000 de dolari pe mia de metri cubi în tranzacțiile de luni pentru prima dată după 8 martie. Gazprom nu a exclus săptămâna trecută ca la iarnă prețul gazelor să atingă 4.000 de dolari pe mia de metri cubi.

Preţul gazelor a continuat creşterea galopantă după ce Gazprom a anunţat vineri seară că închide complet conducta Nord Stream 1 timp trei zile începând cu 31 august din cauza reparațiilor la unitățile compresoare. Contractele pentru gaz cu livrare în septembrie la hub-ul TTF din Olanda  erau de 285 euro pe megawatt oră luni, în jurul orei 10.00 AM. Între timp, contractele pentru gaz cu livrarea în luna decembrie s-au apropiat de 3.100 dolari mia de metri cubi.

Ruşii au estimat că preţul mediu de export al gazelor va fi mai mult decât dublu anul acesta, la 730 dolari per 1.000 metri cubi, faţă de nivelul de 304,6 dolari per 1.000 metri cubi în 2021, înainte de a scădea gradual până la finalul lui 2025, deoarece exporturile prin gazoducte sunt în declin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Următoarele 5 până la 10 ierni vor fi dificile, avertizează premierul belgian, în timp ce preţurile energiei în Europa au atins noi recorduri