Antena Meniu Search
x

Președintele Belarusului ar putea apela la polițiști ruși pentru înăbușirea protestelor de la Minsk

Ultimul dictator al Europei îşi negociază supravieţuirea la Soci. Aleksander Lukaşenko s-a întâlnit cu Vladimir Putin pentru prima dată de la câştigarea alegerilor din 9 august. Întâlnirea dintre cei doi vine la o zi după ce poliţia a reţinut peste 770 de oameni numai în Minsk, unde 100 de mii de oameni au protestat în stradă şi au cerut demisia liderului.

de Redactia Observator

la 14.09.2020, 22:33

Vezi și
  • Peste 100.000 de oameni au participat la ultimele proteste împotriva președintelui Belarusului.

Oameni mascaţi încearcă să împrăştie mulţimea, dar succesul este de scurtă durată.

De şase săptămâni, străzile din Minsk sunt tot mai pline de protestatari. Foarte multe femei printre ei. Teama de represiune deja pare că nu mai există. 

Tinere şi bătrâne, femeile au parte de acelaşi tratament ca ceilalţi protestatari.

În plină stradă, legea se impune prin forţa pumnului, dar protestele nu încetează. Scene cumplite de violenţă sunt postate pe Twitter de jurnaliştii din Minsk. 

De o lună şi jumătate, ultimul dictator al Europei este somat în stradă să renunţe la puterea pe care o păstrează de 26 de ani. Doar în acest weekend, peste 100 de mii de oameni au ieşit în stradă în Minsk şi alte 16 oraşe, inclusiv Brest, unde poliţia a folosit tunuri de apă.

Mulţi nici nu au ajuns la proteste. Au fost reţinuţi pe drum. Ministerul de Externe vorbeşte de peste 770 de arestări. 

Astăzi, Aleksander Lukaşenko a fost primit la Soci de Vladimir Putin. Este exact ceea ce Uniunea Europeană vrea să evite. Vecin şi aliat tradiţional, Moscova ia în calcul restructurarea datoriilor Belarusului, dar şi să trimită poliţişti pentru gestionarea protestelor, dacă va fi necesar. 

Trupe au fost deja trimise la graniţă dar, cel puţin oficial, acestea vor participa la exerciţiile militare comune care au loc până pe 25 septembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Președintele Belarusului ar putea apela la polițiști ruși pentru înăbușirea protestelor de la Minsk