Preşedintele Braziliei, scenariu tulburător despre incendiile din pădurea amazoniană
Pădurea amazoniană, plămânul verde al planetei, arde necontrolat. Focul a distrus deja sute de mii de hectare şi continuă să se răspândească periculos. Emmanuel Macron vorbeşte despre o criză internaţională şi cere să fie găsite soluţii în cadrul reuniunii G7, care începe mâine.
Pădurea amazoniană, plămânul verde al planetei, arde necontrolat. Focul a distrus deja sute de mii de hectare şi continuă să se răspândească periculos. Emmanuel Macron vorbeşte despre o criză internaţională şi cere să fie găsite soluţii în cadrul reuniunii G7, care începe mâine. Brazilia, care adăposteşte 60 la sută din pădurea tropicală, nu are resursele necesare pentru a lupta cu flăcările.
Sunt imagini înspăimântătoare. În plină zi, în Sao Paulo, s-a făcut întuneric. Vântul a adus norii de fum în cel mai mare oraş din Brazilia. La 4 după amiază, maşinile au putut să circule doar cu farurile aprinse.
Zeci de mii de incendii devastează pădurea amazoniană, iar fumul care a învăluit America de Sud se vede şi din satelit.
Cea mai mare pădure tropicală, plămânul verde al lumii, arde necontrolat de trei săptămâni. Mărturiile localnicilor sunt dramatice.
În faţa situaţiei alarmante, liderii lumii au reacţionat.
"Casa noastră arde. Literalmente. Pădurea tropicală Amazoniană, plămânul care produce 20% din oxigenul planetei, este în flăcări. Este o criză internaţională. Lideri ai G7, haideţi să discutăm această urgenţă zilele viitoare", a fost mesajul transmis de Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.
Preşedintele Braziliei pare de neclintit. Liderul ţării, care vrea terenuri cultivate în locul pădurilor, îi acuză pe ecologişti că ar fi provocat incendiile, pentru a obţine finanţare, şi chiar pe Emamnuel Macron, că îşi urmăreşte propriile interese.
Apeluri pentru salvarea pădurii amazoniene au fost lansate şi în mediul online, iar multe vedete, printre care Leonardo di Caprio sau Ronaldo, s-au alăturat campaniei.
Unii au folosit imagini de la incendii mai vechi, pe care le-au etichetat eronat. Dincolo însă de aceste dezbateri, cu toţii fac apel la acţiune pentru ca dezastrul să fie oprit. Incendiile s-au extins recent şi în Bolivia, unde vegetaţia a ars pe 450.000 de hectare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰