Antena Meniu Search
x
LIVE

Preşedintele turc cere Rusiei să nu invadeze Ucraina. Erdogan vrea un dialog cu Vladimir Putin

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat marți Rusia împotriva invadării Ucrainei, numind fosta republică sovietică o țară „puternică” cu prieteni internaționali.

De Redactia Observator la 18.01.2022, 16:17
Erdogan, preşedintele Turciei
Erdogan, preşedintele Turciei - Profimedia

Furnizarea Turciei de drone de luptă către Ucraina a stârnit furia Rusiei, care se teme că ar putea fi folosite de Kiev în conflictul său de ani de zile din două regiuni din estul separatist susținut de Moscova. Adresându-se reporterilor turci din Albania, Erdogan a spus că intenționează să discute despre tensiunile în creștere cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit The Moscow Times.

„Nu puteți face față acestor lucruri spunând „Voi invada ceva, îl voi lua””, a declarat Erdogan citat de presa turcă. "Nu văd invazia Ucrainei de către Rusia ca o opțiune realistă, deoarece nu este o țară obișnuită. Ucraina este o țară puternică", a spus Erdogan, care susține aspirațiile Ucrainei la NATO.

Turcia despre tensiunile dintre Rusia şi Ucraina

În decembrie, Putin a criticat Ucraina pentru folosirea dronelor de atac turcești, îndemnând Ankara să facă presiuni asupra Kievului să nu folosească echipamentul militar, care a jucat un rol cheie în conflictele din Libia și asupra regiunii separatiste a Azerbaidjanului Nagorno-Karabah.

Turcia a replicat spunând că nu poate fi făcută responsabilă pentru modul în care dronele sunt folosite de țări după ce sunt vândute. Erdogan a spus că s-a opus întotdeauna abordării Rusiei față de Ucraina, criticând anexarea Crimeei din 2014. El a adăugat că Rusia „ar trebui să revizuiască starea de lucruri din lume și propria ei stare de lucruri înainte de a decide să facă acest pas” pentru a invada. „Trebuie să smulgem războiul din istoria politică”, a spus Erdogan.

Occidentul acuză Rusia că a desfășurat tancuri, artilerie și aproximativ 100.000 de soldați peste granițele de nord și de est ale Ucrainei, în pregătirea unei posibile invazii. Moscova spune că răspunde la ceea ce consideră prezența în creștere a NATO în sfera sa de influență, unde se opune cu înverșunare extinderii alianței atlantice.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Preşedintele turc cere Rusiei să nu invadeze Ucraina. Erdogan vrea un dialog cu Vladimir Putin