Antena Meniu Search
x

Un tânăr din Rusia a primit peste 12.000 de euro după ce a scuipat pe un portret cu Vladimir Putin

Un tânăr din Rusia care a scuipat pe portretul preşedintelui Vladimir Putin a fost condamnat la 15 zile de închisoare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia e vinovată de încălcarea libertăţii de exprimare.

de Redactia Observator

la 18.01.2022, 15:34

Un tânăr din Rusia a primit peste 12.000 de euro după ce a scuipat pe un portret cu Vladimir Putin
- Getty Images

În urmă cu aproape 10 ani, pe 6 mai 2012, Dmitri Karuev a participat la o demonstraţie în oraşul Ceboksarî, un protest prin care tinerii ruşi sperau să pună capăt "domniei" lui Vladimir Putin. Karuev, care avea atunci 20 de ani, a scuipat pe un portret al preşedintelui Rusiei la aproximativ o jumătate de oră de la începutul demonstraţiei. Acesta a fost arestat câteva ore mai târziu şi condamnat la 15 zile de închisoare pentru "tulburarea liniştii publice". Potrivit CEDO, autorităţile ruse nu au putut demonstra cum a tulburat tânărul liniştea publică prin gestul său.

"Actul de a scuipa pe portretul unui reprezentant politic în urma realegerii acestuia este o exprimare a unei opinii politice. În acest context, condamnarea reclamantului la o pedeapsă de 15 zile de închisoare se încadrează într-o atingere adusă libertăţii sale de exprimare", se arată în comunicatul Curţii Europene a Drepturilor Omului. De asemenea, CEDO a mai stabilit fiind încălcat articolul 10 privind libertatea de exprimare, Karuev trebuie să primescă şi 12.400 de euro drept daune morale şi cheltuieli de judecată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Un tânăr din Rusia a primit peste 12.000 de euro după ce a scuipat pe un portret cu Vladimir Putin