Antena Meniu Search
x

Prima întâlnire între președinții din Venezuela și Guyana în plin scandal al anexării regiunii Essequibo

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, se va întâlni joi cu preşedintele Guyanei, Mohamed Irfaan Ali, pe fondul unei dispute teritoriale dintre cele două ţări, potrivit unei scrisori a prim-ministrului din Saint Vincent şi Grenadinele, transmite Reuters. Anunţul întâlnirii bilaterale a venit după ce Maduro a vorbit sâmbătă cu Ralph Gonsalves, prim-ministrul din Saint Vincent şi Grenadinele, care serveşte şi ca preşedinte pro tempore al Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibe (CELAC), şi cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, transmite News.ro.

de Redactia Observator

la 10.12.2023, 18:42

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei
Preşedintele Venezuelei se va întâlni joi cu preşedintele Guyanei, pe fondul unei dispute teritoriale - Profimedia

Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni între Venezuela şi Guyana, din cauza unei dispute de lungă durată la frontieră cu privire la Esequibo, o zonă din Guyana unde s-au făcut descoperiri masive de petrol şi gaze offshore.

Guvernul Venezuelei a declarat că întâlnirea "are scopul de a păstra aspiraţia noastră de a menţine America Latină şi Caraibe ca zonă de pace".

Biroul preşedintelui Guyanei a confirmat că Ali a fost de acord cu întâlnirea, dar a adăugat: "Graniţa terestră a Guyanei nu este în discuţie".

Tensiunile sunt în creștere între Venezuela și Guyana

Pe acelaşi subiect

Weekendul trecut, alegătorii din Venezuela au respins jurisdicţia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) asupra zonei, susţinând crearea unui nou stat.

Sâmbătă mai devreme, preşedintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva a vorbit cu Maduro şi a cerut dialog, spunând că este important să se evite măsurile unilaterale care ar putea escalada situaţia.

Lula, care a fost invitat la întâlnirea de joi în calitate de observator, a reiterat că Brazilia este pregătită să sprijine şi să urmeze iniţiativele de dialog, întărind o declaraţie comună a ţărilor din America de Sud care a fost lansată la începutul acestei săptămâni.

Statele Unite şi Brazilia se consultă reciproc cu privire la disputa de la graniţa Venezuela-Guyana, a declarat biroul de presă al Ambasadei SUA la Brasilia.

"Reafirmăm sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea Guyanei", se arată într-o declaraţie care a afirmatcă ambele guverne doresc o soluţionare paşnică a conflictului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Veţi mai comanda de pe Shein şi Temu dacă vor creşte taxele?
Observator » Stiri externe » Prima întâlnire între președinții din Venezuela și Guyana în plin scandal al anexării regiunii Essequibo